Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS
Uzm. Diyetisyen Canan Çalık Gündüz
Köşe Yazarı
Uzm. Diyetisyen Canan Çalık Gündüz
 

RAMAZAN AYINDA BESLENME NASIL OLMALI?

Ramazan ayı geldiğinde nasıl beslenmeliyiz, ne kadar su içmeliyiz, iftarda-sahurda neler yemeliyiz, sahurda kalmak zorunda mıyız gibi birçok soru ile karşılaşırız. Ramazan ayı oruç tutanlar için beslenmenin tamamen değiştiği bir süreçtir. Belenme ile yaşam şeklinin de değiştiği bir aydır. Beslenme, uyku metabolizma hızı, sıvı alımı, halsizlik, baş ağrısı, hazımsızlık, sindirim sorunları, su ve besin dengesizliği ile verimsizlik, depresyon, konsantrasyon bozukluğu, uyku hali, mide-bağırsak sorunları, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi yapabilmektedir. Bu sağlık sorunlarını ve benzer sorunları yaşamamak için ramazan ayında beslememize, su almamıza ve besin içeriklerine ve bu besin içeriklerini hangi öğünde nasıl almamız gerektiğini bilmek çok önemlidir. Peki bu püf noktaları nelerdir? 1) Glisemik indeksi yüksek olan, yani kan şekerini hızlı yükselten besinlerden kaçınmalıyız. Bunlar beyaz un ve beyaz undan yapılmış gıdalardan uzak durmaktır. Bu süreçte kuru meyve alımını da azaltmalıyız. 2) Günlük 2-2,5 litre suyu mutlaka tüketmeliyiz. Su sıcaklığı ne sıcak ne de soğuk olmalı. İftar ve sahur arasında mutlaka bolca su için 3) Sahura mutlaka kalmalıyız. Yatmadan yememeli, yatıp kalkıp sahur yapmalıyız. Metabolizma hızı ve birçok sağlık problemi ile karşılaşırız. 4) Sahur öğününde lifli ve sindirimi yavaş olan besinler tüketmeliyiz. (Yumurta, peynir, süt, yoğurt, yağlı tohumlar (Ceviz, badem vb.) tam tahıllı ekmekler, çorbalar, zeytin yağlılar ve salata gibi) 5) İftara peynir, zeytin, hurma gibi kahvaltılıklarla başlayıp çorba gibi hafif yemeklerle devam edilmeli sonra 10-15 dakika ara verip porsiyon kontrolü ile ana yemek ile devam edilmeli. 6) İftarda aşırı şerbetli, hamurlu tatlılar tercih edilmemeli ve taze meyvelere yönelmeliyiz. Eğer çok tatlı yemek istiyorsak; sütlü tatlılardan tercih etmeliyiz. 7) Kavrulmuş, kızartılmış, tuzlu, çok yağlı, çok baharatlı, kafeinli, asitli gazlı gıdalardan uzak durmalıyız. 8) İftardan 1-2 saat sonra 30 dakikalık yürüyüşler yapmalıyız. 9) Sıvı alımına destek olmak için rahatlatıcı ve sindirime yardımcı bitki çaylarından yararlanabiliriz. (Kuş burnu, ıhlamur, papatya vb.) 10) İftar ve sahurda ceviz, fındık, badem gibi besinlere ölçülü bir şekilde yer vermeliyiz.
Ekleme Tarihi: 28 Mart 2022 - Pazartesi

RAMAZAN AYINDA BESLENME NASIL OLMALI?

Ramazan ayı geldiğinde nasıl beslenmeliyiz, ne kadar su içmeliyiz, iftarda-sahurda neler yemeliyiz, sahurda kalmak zorunda mıyız gibi birçok soru ile karşılaşırız. Ramazan ayı oruç tutanlar için beslenmenin tamamen değiştiği bir süreçtir. Belenme ile yaşam şeklinin de değiştiği bir aydır. Beslenme, uyku metabolizma hızı, sıvı alımı, halsizlik, baş ağrısı, hazımsızlık, sindirim sorunları, su ve besin dengesizliği ile verimsizlik, depresyon, konsantrasyon bozukluğu, uyku hali, mide-bağırsak sorunları, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi yapabilmektedir.

Bu sağlık sorunlarını ve benzer sorunları yaşamamak için ramazan ayında beslememize, su almamıza ve besin içeriklerine ve bu besin içeriklerini hangi öğünde nasıl almamız gerektiğini bilmek çok önemlidir. Peki bu püf noktaları nelerdir?

1) Glisemik indeksi yüksek olan, yani kan şekerini hızlı yükselten besinlerden kaçınmalıyız. Bunlar beyaz un ve beyaz undan yapılmış gıdalardan uzak durmaktır. Bu süreçte kuru meyve alımını da azaltmalıyız.

2) Günlük 2-2,5 litre suyu mutlaka tüketmeliyiz. Su sıcaklığı ne sıcak ne de soğuk olmalı. İftar ve sahur arasında mutlaka bolca su için

3) Sahura mutlaka kalmalıyız. Yatmadan yememeli, yatıp kalkıp sahur yapmalıyız. Metabolizma hızı ve birçok sağlık problemi ile karşılaşırız.

4) Sahur öğününde lifli ve sindirimi yavaş olan besinler tüketmeliyiz. (Yumurta, peynir, süt, yoğurt, yağlı tohumlar (Ceviz, badem vb.) tam tahıllı ekmekler, çorbalar, zeytin yağlılar ve salata gibi)

5) İftara peynir, zeytin, hurma gibi kahvaltılıklarla başlayıp çorba gibi hafif yemeklerle devam edilmeli sonra 10-15 dakika ara verip porsiyon kontrolü ile ana yemek ile devam edilmeli.

6) İftarda aşırı şerbetli, hamurlu tatlılar tercih edilmemeli ve taze meyvelere yönelmeliyiz. Eğer çok tatlı yemek istiyorsak; sütlü tatlılardan tercih etmeliyiz.

7) Kavrulmuş, kızartılmış, tuzlu, çok yağlı, çok baharatlı, kafeinli, asitli gazlı gıdalardan uzak durmalıyız.

8) İftardan 1-2 saat sonra 30 dakikalık yürüyüşler yapmalıyız.

9) Sıvı alımına destek olmak için rahatlatıcı ve sindirime yardımcı bitki çaylarından yararlanabiliriz. (Kuş burnu, ıhlamur, papatya vb.)

10) İftar ve sahurda ceviz, fındık, badem gibi besinlere ölçülü bir şekilde yer vermeliyiz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.