Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS
Uzm. Diyetisyen Canan Çalık Gündüz
Köşe Yazarı
Uzm. Diyetisyen Canan Çalık Gündüz
 

Detoks Yalan Mı?

    Detoks nedir, nasıl yapılır, piyasada dolaşan detoks adı altında yapılan, söylenen yanlışlar nelerdir?   Detoks yani gerçek adı DETOKSİFİKASYON dilimizde vücut temizliği olarak girse de, aslında vücudu belirtilmemiş “toksinlerden” kurtarmayı amaçlayan bir tür alternatif tıp tedavisidir.   Ancak kimse ya bu detoksu yapıyoruz veya bana detoks veriyorsunuz ama beni hangi toksinleri atacağım? Toksin bende neden birikiyor? Gerçi biliyor musunuz sorsanız da cevap alamayacaksınız. Çünkü önemli hastalık ve zehirlenmeler dışında vücudumuzda yani bağırsağımızda toksin birikmez. Çünkü karaciğerimiz var ve metabolik olarak oluşan toksinleri gidermek görevidir. Yani zaten toksinlerin belli hastalık ve zehirlenmeler dışında vücudumuzda birikme gibi durumlar yoktur.   Detoks dediğimiz şey aslında saçma sapan uygulamalar veya sıvılar değildir. Aslında sağlıklı beslenme şeklimizdir. Doğru olan sadece bu işten nemalanmalar, trendler, ticari kaygılar vb. birçok sebeple detoks yalanı ortaya çıkmıştır. Hatta artık öyle kötü bir duruma gelmiştir ki lavman bile neredeyse doğru bir şeymiş gibi algılanır duruma gelmiştir.   Detoks dediğiniz şey bağırsağı boşaltmak değildir. Detoks dediğiniz şey aslında sağlıklı beslenmektir. İşin özü sebzeler, meyveler, sağlıklı yağlar vb. sağlıklı olan beslenme şekline dikkat çekmek adına bir isim buldular ve maalesef insanlar da bu trendin peşine takıldı.   Peki bunu sağlıklı hale nasıl getiririz?   1. Sebze-meyve ağırlıklı beslen   2. Suyu bolca iç   3. İşlenmiş gıdalardan ve şekerden uzak dur   4. Kafeini azalt   5. Kırmızı et tüketimini abartma   6. Haftalık sporunu-yürüyüşünü yap   7. Düzenli uykunu uyu   8. Sana kötü gelen alışkanlıklardan ve kişilerden uzak dur.   9. Kendini motive edecek notlar tut.   10. Doğayla iç içe sevdiğin müzikle rahatla.   Kötülüklerden arındığınız güzel, sağlıklı, huzurlu, mutlu, başarılı bir ömür diliyorum.
Ekleme Tarihi: 30 Mayıs 2022 - Pazartesi

Detoks Yalan Mı?

 

 

Detoks nedir, nasıl yapılır, piyasada dolaşan detoks adı altında yapılan, söylenen yanlışlar nelerdir?

 

Detoks yani gerçek adı DETOKSİFİKASYON dilimizde vücut temizliği olarak girse de, aslında vücudu belirtilmemiş “toksinlerden” kurtarmayı amaçlayan bir tür alternatif tıp tedavisidir.

 

Ancak kimse ya bu detoksu yapıyoruz veya bana detoks veriyorsunuz ama beni hangi toksinleri atacağım? Toksin bende neden birikiyor? Gerçi biliyor musunuz sorsanız da cevap alamayacaksınız. Çünkü önemli hastalık ve zehirlenmeler dışında vücudumuzda yani bağırsağımızda toksin birikmez. Çünkü karaciğerimiz var ve metabolik olarak oluşan toksinleri gidermek görevidir. Yani zaten toksinlerin belli hastalık ve zehirlenmeler dışında vücudumuzda birikme gibi durumlar yoktur.

 

Detoks dediğimiz şey aslında saçma sapan uygulamalar veya sıvılar değildir. Aslında sağlıklı beslenme şeklimizdir. Doğru olan sadece bu işten nemalanmalar, trendler, ticari kaygılar vb. birçok sebeple detoks yalanı ortaya çıkmıştır. Hatta artık öyle kötü bir duruma gelmiştir ki lavman bile neredeyse doğru bir şeymiş gibi algılanır duruma gelmiştir.

 

Detoks dediğiniz şey bağırsağı boşaltmak değildir. Detoks dediğiniz şey aslında sağlıklı beslenmektir. İşin özü sebzeler, meyveler, sağlıklı yağlar vb. sağlıklı olan beslenme şekline dikkat çekmek adına bir isim buldular ve maalesef insanlar da bu trendin peşine takıldı.

 

Peki bunu sağlıklı hale nasıl getiririz?

 

1. Sebze-meyve ağırlıklı beslen

 

2. Suyu bolca iç

 

3. İşlenmiş gıdalardan ve şekerden uzak dur

 

4. Kafeini azalt

 

5. Kırmızı et tüketimini abartma

 

6. Haftalık sporunu-yürüyüşünü yap

 

7. Düzenli uykunu uyu

 

8. Sana kötü gelen alışkanlıklardan ve kişilerden uzak dur.

 

9. Kendini motive edecek notlar tut.

 

10. Doğayla iç içe sevdiğin müzikle rahatla.

 

Kötülüklerden arındığınız güzel, sağlıklı, huzurlu, mutlu, başarılı bir ömür diliyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.