Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS
Uzm. Diyetisyen Canan Çalık Gündüz
Köşe Yazarı
Uzm. Diyetisyen Canan Çalık Gündüz
 

İNSÜLİN DİRENCİ OLANLAR NASIL BESLENMELİ

    İnsülin, vücudumuzdaki birçok işlemi kontrol eden önemli bir hormondur ve hücrelerimiz bazen insüline cevap vermeleri gerektiğinde, gerektiği gibi cevap vermezler ve bu duruma insülin direnci denir. Obez bireylerin 70’nin, çocukların ve gençlerin 3’nün insülin direncine sahip olduğu düşünülüyor. Bu korkutucu gözükmekle beraber aslında beslenme düzeniyle kolay bir şekilde çözülebilmektedir. Asıl önemlisi fazla kilolu insanlarda olduğu gibi, normal kilolu insanlarda da görülebilir. Özellikle ilk akla gelen belirtisi, bel çevresindeki kalınlaşma yani karın çevresi yağlanmanın artmasıdır. Genetik faktörlerden veya çevresel etkenlerden olabilmektedir veya hareketsizlik, bağırsak florasının bozulması, inflamasyon ve yüksek früktoz nedenleri arasındadır. Peki insülin direncinde nasıl beslenmeliyiz; 1. Çok uzun saatler aç kalmayın ve mutlaka üç ana öğünü yapın. 2. Karbonhidratlı besinleri tek başına tüketmeyin. Yanına mutlaka proteinli veya yağlı tohumlu besinler ekleyin. (Süt, yoğurt, ceviz, fındık vb.) 3. Öğünlerinize mutlaka proteinli besinler ekleyin. 4. Belenmenize probiyotik ekleyin. 5. Gün içerisinde 2-2,5 litre su ekleyin 6. Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketmeye özen gösterin 7. Beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar, siyez gibi ekmekler kullanın 8. Pirinç yerine bulgur gibi tam tahıllar kullanmaya özen gösterin. 9. Basit şeker ve basit şeker içeren besinlerden uzak durun 10. Meyve suları yerine meyvelerin kendilerini tüketin ve bunun da ölçüsünü abartmayın. 11. Düzenli egzersizi alışkanlık haline getirin. Haftada 3-4 gün düzenli yapın. 12. Sigara ve alkol tüketimin azaltıması ve hatta bitirilmesi de önemli dikkate alınması gereken noktadır. 13. Lifli gıdaları beslenmenize ekleyin. Evet işin özü her zaman sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenin İyi haftalar… Uzm. Dyt. Canan GÜNDÜZ  
Ekleme Tarihi: 21 Mart 2022 - Pazartesi

İNSÜLİN DİRENCİ OLANLAR NASIL BESLENMELİ

 

 

İnsülin, vücudumuzdaki birçok işlemi kontrol eden önemli bir hormondur ve hücrelerimiz bazen insüline cevap vermeleri gerektiğinde, gerektiği gibi cevap vermezler ve bu duruma insülin direnci denir.

Obez bireylerin 70’nin, çocukların ve gençlerin 3’nün insülin direncine sahip olduğu düşünülüyor. Bu korkutucu gözükmekle beraber aslında beslenme düzeniyle kolay bir şekilde çözülebilmektedir.

Asıl önemlisi fazla kilolu insanlarda olduğu gibi, normal kilolu insanlarda da görülebilir. Özellikle ilk akla gelen belirtisi, bel çevresindeki kalınlaşma yani karın çevresi yağlanmanın artmasıdır.

Genetik faktörlerden veya çevresel etkenlerden olabilmektedir veya hareketsizlik, bağırsak florasının bozulması, inflamasyon ve yüksek früktoz nedenleri arasındadır.

Peki insülin direncinde nasıl beslenmeliyiz;

1. Çok uzun saatler aç kalmayın ve mutlaka üç ana öğünü yapın.

2. Karbonhidratlı besinleri tek başına tüketmeyin. Yanına mutlaka proteinli veya yağlı tohumlu besinler ekleyin. (Süt, yoğurt, ceviz, fındık vb.)

3. Öğünlerinize mutlaka proteinli besinler ekleyin.

4. Belenmenize probiyotik ekleyin.

5. Gün içerisinde 2-2,5 litre su ekleyin

6. Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketmeye özen gösterin

7. Beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar, siyez gibi ekmekler kullanın

8. Pirinç yerine bulgur gibi tam tahıllar kullanmaya özen gösterin.

9. Basit şeker ve basit şeker içeren besinlerden uzak durun

10. Meyve suları yerine meyvelerin kendilerini tüketin ve bunun da ölçüsünü abartmayın.

11. Düzenli egzersizi alışkanlık haline getirin. Haftada 3-4 gün düzenli yapın.

12. Sigara ve alkol tüketimin azaltıması ve hatta bitirilmesi de önemli dikkate alınması gereken noktadır.

13. Lifli gıdaları beslenmenize ekleyin.

Evet işin özü her zaman sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenin

İyi haftalar…

Uzm. Dyt. Canan GÜNDÜZ

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.