Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS
Uzm. Diyetisyen Canan Çalık Gündüz
Köşe Yazarı
Uzm. Diyetisyen Canan Çalık Gündüz
 

Kabızlık nedir? Kabızlık nasıl geçer?

  Kabızlık, diğer adıyla konstipasyon, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle haftada üç veya daha az sayıda dışkılama durumudur. Beslenme şeklimiz ve yaşam şartlarımız kabızlık rahatsızlığının görülmesine sebep olur. Yaşam kalitemizi düşüren bu durum beslenme ile veya daha yoğun bir koşulda ilaçla tedavi edilebilmekte. Uzun zamanlar süren kabızlık sorunun altında ciddi sorunlar yatıyor olabilir. Çok ciddi durumlarda mutlaka bir uzamana başvurunuz. Kabızlık belirtileri nelerdir, nasıl anlarız? Hayat kalitemiz düştükçe sorunlar yaşarız. Bu sorunlar nelerdir? * Tuvalete zorlanarak çıkma * Dışkının sert olması * Tuvalet sıklığının az olması * Dışkının çok az olması veya olmaması * Yoğun karın ağrısı * Makattan kan gelmesi * Ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi belirtiler kabızlık sorununun olduğunu gösterir. Peki kabızlık neden olur? Sorusuna verilecek cevaplar; sindirim sistemi hastalıklarıyla beraber sağlıksız beslenme ve yanlış diyet alışkınlıkları, ilaç kullanımı, hareketsiz yaşam, hormanal bozukluklar, katı gıdalar ile beslenmek, fazla inek sütü tüketmek, kaslara ait işlev bozuklukları ve rektumdaki problemlerdir. Kabızlığa neden olan başlıca besinler de; muz, şeftali, makarna, pirinç lapası, pilav, fazla süt, fast food besinler, patates gibi besinler. Beslenme düzenimize ve hareketlerimize, yaşam koşullarımıza dikkat etmemize rağmen hala kabızlık sorunu yaşıyorsak doktora başvurmalıyız.   KABIZLIK DOĞAL YOLLARDAN NASIL GEÇER?   * Lif ağırlıklı besinler tüketilmelidir. * Bol su ve sıvı gıdalar tüketilmelidir. * Daha çok hareket edilmelidir. * Fazla kafein tüketilmemelidir. * Lokmalar iyice çiğnenmelidir. * Fazla süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. * Tuvalet düzeni oluşturulmalı * Tuvalet ihtiyacı ertelenmemelidir. * Probiyotik ve probiyotik besinler eklenmelidir. * Sağlıklı yağlar beslenme programına eklenmelidir. * Sağlıklı çaylardan tüketmeliyiz. * Bağırsak hızını artıran besinler tüketmeliyiz.   KABIZLIĞA İYİ GELEN İYİYECEKLER NELERDİR?   · Kuru meyveler (komposto, taze ve kuru halleri) · Su ve sıvı gıdalar · Keten tohumu · Beyaz et · Lifli gıdalar · Zeytin, zeytin yağı, kekik · Erik, kivi, greyfurt, armut, avokado, üzüm vb. · Baklagiller, pırasa, enginar, kereviz, kızılcık, lahana, pancar… Beslenmenizi ve hareketlerinizi düzenlediğinizde kabızlık sorununu halletmiş olacaksınız ve unutmayınız ki bağırsaklarınız ikinci beyninizdir. Ne öğretirseniz onu öğrenir. Dolayısıyla bağırsaklarınıza güzel şeyler öğretmeniz dileğiyle. Sağlıklı günler dilerim.
Ekleme Tarihi: 11 Nisan 2022 - Pazartesi

Kabızlık nedir? Kabızlık nasıl geçer?

 

Kabızlık, diğer adıyla konstipasyon, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle haftada üç veya daha az sayıda dışkılama durumudur.

Beslenme şeklimiz ve yaşam şartlarımız kabızlık rahatsızlığının görülmesine sebep olur. Yaşam kalitemizi düşüren bu durum beslenme ile veya daha yoğun bir koşulda ilaçla tedavi edilebilmekte. Uzun zamanlar süren kabızlık sorunun altında ciddi sorunlar yatıyor olabilir. Çok ciddi durumlarda mutlaka bir uzamana başvurunuz.

Kabızlık belirtileri nelerdir, nasıl anlarız? Hayat kalitemiz düştükçe sorunlar yaşarız. Bu sorunlar nelerdir?

* Tuvalete zorlanarak çıkma

* Dışkının sert olması

* Tuvalet sıklığının az olması

* Dışkının çok az olması veya olmaması

* Yoğun karın ağrısı

* Makattan kan gelmesi

* Ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi belirtiler kabızlık sorununun olduğunu gösterir.

Peki kabızlık neden olur? Sorusuna verilecek cevaplar; sindirim sistemi hastalıklarıyla beraber sağlıksız beslenme ve yanlış diyet alışkınlıkları, ilaç kullanımı, hareketsiz yaşam, hormanal bozukluklar, katı gıdalar ile beslenmek, fazla inek sütü tüketmek, kaslara ait işlev bozuklukları ve rektumdaki problemlerdir.

Kabızlığa neden olan başlıca besinler de; muz, şeftali, makarna, pirinç lapası, pilav, fazla süt, fast food besinler, patates gibi besinler.

Beslenme düzenimize ve hareketlerimize, yaşam koşullarımıza dikkat etmemize rağmen hala kabızlık sorunu yaşıyorsak doktora başvurmalıyız.

 

KABIZLIK DOĞAL YOLLARDAN NASIL GEÇER?

 

* Lif ağırlıklı besinler tüketilmelidir.

* Bol su ve sıvı gıdalar tüketilmelidir.

* Daha çok hareket edilmelidir.

* Fazla kafein tüketilmemelidir.

* Lokmalar iyice çiğnenmelidir.

* Fazla süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir.

* Tuvalet düzeni oluşturulmalı

* Tuvalet ihtiyacı ertelenmemelidir.

* Probiyotik ve probiyotik besinler eklenmelidir.

* Sağlıklı yağlar beslenme programına eklenmelidir.

* Sağlıklı çaylardan tüketmeliyiz.

* Bağırsak hızını artıran besinler tüketmeliyiz.

 

KABIZLIĞA İYİ GELEN İYİYECEKLER NELERDİR?

 

· Kuru meyveler (komposto, taze ve kuru halleri)

· Su ve sıvı gıdalar

· Keten tohumu

· Beyaz et

· Lifli gıdalar

· Zeytin, zeytin yağı, kekik

· Erik, kivi, greyfurt, armut, avokado, üzüm vb.

· Baklagiller, pırasa, enginar, kereviz, kızılcık, lahana, pancar…

Beslenmenizi ve hareketlerinizi düzenlediğinizde kabızlık sorununu halletmiş olacaksınız ve unutmayınız ki bağırsaklarınız ikinci beyninizdir. Ne öğretirseniz onu öğrenir. Dolayısıyla bağırsaklarınıza güzel şeyler öğretmeniz dileğiyle. Sağlıklı günler dilerim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.