Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS
Uzm. Diyetisyen Canan Çalık Gündüz
Köşe Yazarı
Uzm. Diyetisyen Canan Çalık Gündüz
 

Efsaneleşmiş Diyet Yanlışları

  Merhaba… Bugün yazımızda kilo kaybetme hayali ile çıktığımız bu yolda, doğru bildiğimiz bazı yanlışlarla sağlığımıza zarar verdiğimiz yanlış gerçeklerden bahsedeceğim. YANLIŞ 1: >> Saat 18:00’dan sonra yemek kilo aldırır. Doğrusu: Gün içinde hangi saatte ne yerseniz aynı kaloriyi almış olup aynı etkiyi yapacaktır. Gün içinde toplam aldığımız kalori önemli. Hatta yatmadan 1-2 saat önce aldığımız sağlıklı ara öğün sabaha daha tok uyanmanızı sağlayan güzel bir yöntemdir. YANLIŞ 2: >> Daha az yemek, öğün atlatmak zayıflatır. Doğrusu: Unutmayın ki vücudumuz çalışan ve çalışmayı seven bir mekanizmadır. Dolayısıyla metabolizmayı canlandırmak için ve yağ yakımını hızlandırmak için üç ana öğünü yapmak önemlidir. YANLIŞ 3: >> Kalori sayarak zayıflayabilirim. Doğrusu: Evet kalori saymalıyız ama kilo verme sürecinde kaloriden daha önemli unsur sağlıklı besinleri hayatımıza eklemek. Aldığımız besinlerin endojenik yapısını bilmek. YANLIŞ 4: >> Yağlı yemek şişmanlatır. Doğrusu: Doğru yağları diyetimize eklemeliyiz. Çünkü doğru yağlar kilo vermenize yardım eder. Ama tabiki ölçüsü önemlidir. Bazı vitaminler ve hormonlar için yağ en önemlisidir. YANLIŞ 5: >> Çok spor yaparak zayıflarım. Doğrusu: Koşarak yemeği geçemezsiniz. Yani tek başına spor değil diyet programınıza ve hayatımıza haftada 2-3 gün düzenli egzersiz yerleştirmemiz maksimum fayda sağlar. YANLIŞ 6: >> Ekmek (Karbonhidrat) Kilo aldırır. Doğrusu: Günümüzün en büyük yanlışı bu. Kilo aldıran etmen fazla yemek yenmesi, fazla karbonhidrat ve yanlış karbonhidrat seçilmesi. Bütün besinleri dengeli ve yeterli almalıyız. Karbonhidrat günlük enerjinin 50-60’ını karşılamalı ama doğru karbonhidrat. YANLIŞ 7: >>  Protein yiyerek zayıflarız. Doğrusu: Karbonhidratta olduğu gibi yağ da protein de kalorisiz değil ve su dışında her besinin kalorisi var. Her besinin fazlası kalori fazlalığı yaratacağı için kilo aldırır. YANLIŞ 8: >>  Sürekli light ürünle beslenmek zayıflatır. Doğrusu: Bunların çoğu reklam veya firmaların pazarlama stratejisi. Ve unutmayın ki hayat hep light ürünlerle geçmeyecek ve her şeyin fazlası kilo aldıracak. Yani light ürünleri de istediğiniz kadar yiyemezsiniz. YANLIŞ 9: >> Glutensiz beslenmek sağlıklıdır. Doğrusu: Çölyak hastası, glüten hassasiyeti, glüten alerjisi veya glüten inteleransı değilseniz bağırsak sağlığınız için glütene’de ihtiyacınız var demektir. Glüten kötü değildir yani. YANLIŞ 10: >>  Mucize gibi sihirli değnek ile zayıflama yöntemi yoktur. Yani tek çeşit beslenme veya ilaç, kahve, çay vb. besinlerle zayıflamaz. Her şey çeşitli dengeli ve yeterli olmalıdır. Daha sayabileceğimiz birçok yanlış bilgi var ve maalesef gün geçtikçe de popüler yanlışlar artıyor. Unutmamalıyız ki; hiçbir besin kalorisiz değildir. Ama diyet sadece kalori saymak da değildir. Hayatımızda her şeyin olduğu gibi beslenmenin de bir dengesi var. Dengesi şaşmadığı sürece çeşitliliği ve doğru bilgiler ışığında sağlıklı günler dilerim…
Ekleme Tarihi: 14 Mart 2022 - Pazartesi

Efsaneleşmiş Diyet Yanlışları

 

Merhaba…

Bugün yazımızda kilo kaybetme hayali ile çıktığımız bu yolda, doğru bildiğimiz bazı yanlışlarla sağlığımıza zarar verdiğimiz yanlış gerçeklerden bahsedeceğim.

YANLIŞ 1:

>> Saat 18:00’dan sonra yemek kilo aldırır.

Doğrusu: Gün içinde hangi saatte ne yerseniz aynı kaloriyi almış olup aynı etkiyi yapacaktır. Gün içinde toplam aldığımız kalori önemli. Hatta yatmadan 1-2 saat önce aldığımız sağlıklı ara öğün sabaha daha tok uyanmanızı sağlayan güzel bir yöntemdir.

YANLIŞ 2:

>> Daha az yemek, öğün atlatmak zayıflatır.

Doğrusu: Unutmayın ki vücudumuz çalışan ve çalışmayı seven bir mekanizmadır. Dolayısıyla metabolizmayı canlandırmak için ve yağ yakımını hızlandırmak için üç ana öğünü yapmak önemlidir.

YANLIŞ 3:

>> Kalori sayarak zayıflayabilirim.

Doğrusu: Evet kalori saymalıyız ama kilo verme sürecinde kaloriden daha önemli unsur sağlıklı besinleri hayatımıza eklemek. Aldığımız besinlerin endojenik yapısını bilmek.

YANLIŞ 4:

>> Yağlı yemek şişmanlatır.

Doğrusu: Doğru yağları diyetimize eklemeliyiz. Çünkü doğru yağlar kilo vermenize yardım eder. Ama tabiki ölçüsü önemlidir. Bazı vitaminler ve hormonlar için yağ en önemlisidir.

YANLIŞ 5:

>> Çok spor yaparak zayıflarım.

Doğrusu: Koşarak yemeği geçemezsiniz. Yani tek başına spor değil diyet programınıza ve hayatımıza haftada 2-3 gün düzenli egzersiz yerleştirmemiz maksimum fayda sağlar.

YANLIŞ 6:

>> Ekmek (Karbonhidrat) Kilo aldırır.

Doğrusu: Günümüzün en büyük yanlışı bu. Kilo aldıran etmen fazla yemek yenmesi, fazla karbonhidrat ve yanlış karbonhidrat seçilmesi. Bütün besinleri dengeli ve yeterli almalıyız. Karbonhidrat günlük enerjinin 50-60’ını karşılamalı ama doğru karbonhidrat.

YANLIŞ 7:

>>  Protein yiyerek zayıflarız.

Doğrusu: Karbonhidratta olduğu gibi yağ da protein de kalorisiz değil ve su dışında her besinin kalorisi var. Her besinin fazlası kalori fazlalığı yaratacağı için kilo aldırır.

YANLIŞ 8:

>>  Sürekli light ürünle beslenmek zayıflatır.

Doğrusu: Bunların çoğu reklam veya firmaların pazarlama stratejisi. Ve unutmayın ki hayat hep light ürünlerle geçmeyecek ve her şeyin fazlası kilo aldıracak. Yani light ürünleri de istediğiniz kadar yiyemezsiniz.

YANLIŞ 9:

>> Glutensiz beslenmek sağlıklıdır.

Doğrusu: Çölyak hastası, glüten hassasiyeti, glüten alerjisi veya glüten inteleransı değilseniz bağırsak sağlığınız için glütene’de ihtiyacınız var demektir. Glüten kötü değildir yani.

YANLIŞ 10:

>>  Mucize gibi sihirli değnek ile zayıflama yöntemi yoktur. Yani tek çeşit beslenme veya ilaç, kahve, çay vb. besinlerle zayıflamaz. Her şey çeşitli dengeli ve yeterli olmalıdır.

Daha sayabileceğimiz birçok yanlış bilgi var ve maalesef gün geçtikçe de popüler yanlışlar artıyor.

Unutmamalıyız ki; hiçbir besin kalorisiz değildir. Ama diyet sadece kalori saymak da değildir. Hayatımızda her şeyin olduğu gibi beslenmenin de bir dengesi var. Dengesi şaşmadığı sürece çeşitliliği ve doğru bilgiler ışığında sağlıklı günler dilerim…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.