Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS
İmran Ünal Er
Köşe Yazarı
İmran Ünal Er
 

İlim

Kocaman bir elektir hayat. Süzgecin üzerinde kalanlar mı? Yoksa, düşenler mi? adaleti hak ediyor.   Bunu hesap günü öğreneceğiz. Hakikati yoluna dert edinmişlerin bu yolda kaybetmeyeceğine inanıyorum. İnsan özgürdür, en çokta inançları yolunda. Özgürlüklerin makaslanmaya başlandığı anda sorgulamalar ve uzaklaşmalar başlar kendisinden. Çünkü gözaltına alınmış hiç bir canlı ruhundaki güzellikleri besleyemez, aksine gardını alır arsızca. Gardına sarılmış insan ilim nedir bilmez. İlme dokunup kendini bulamaz. Nelere hizmet ettiğini sorgulayamazken nereye gideceğini bilmezcesine yok olur.   Bu aralar kimsenin ilim gibi bir derdi yok. Sadece çalışmak, kazanmak, harcamak üstüne kurulmuş kısır bir döngünün kurbanıyız. Ve hatta hayvanlaşmış bir çarkla sadece ilimi bir yerlerden duyarak öğrendiğimizi sanıyoruz. Üzerine hunharca savunuyoruz kulaktan dolma bilgicikleri.  İlimsiz insan kazandığı maddeye mana yükleyemiyor. Yükleyemediği manasızlığı yaşayamıyor. Derdi dünya olanın dermani faniyata bağlı olur. İlim nerede der öğrenmeye tok insan. İlim insanda, ilim varoluşta, ilim paylaşmakta. Nice okumuşların cehaletleriyle sessiz hazımsızlık yaşarken. Nice okul önünden geçmemişlerin cümleleriyle doydum. İlim dinlemektir. Dinlemeyi bilmektir. İnsanlığa kalite yüklemeyi sevmem fakat bir ilim sahibi  bir insanın kalitesi derdi kadardır. Neleri dert ediyorsa kalitesi o kadardır demişti. Sorgulayınca galiba doğru tespit ve yaraya tampon bir düşünce demiştim.   İlk emir idi oysa ‘’oku’’.  Okumadık öğrenmedik aksine duyduklarımıza adete taptık. Bir tembellik hurafesi başımızda, boşvermişlik yorganı hayatımızın tam üstünde. Başkalarının başkalarından aldıkları öğrenmişliklerle doyup. Merak duygusu harcanmış, cehalet duvarı yükselmiş acınacak durumuma gülmekle meşgulüm.   Nerden geldim nereye gidiyorum sorusunu soruyorsan vicdanın vardır. Vicdanın kadar şerefin. Şerefin kadar haysiyetin... Dış görüntüyle işim yok  ‘’niyet’’ muhasebesine ‘’samimiyet’’ matematiğine bakarım.    Niyet ve samimiyetinde fakirlik olanla zenginliğini paylaşma? Fakirleşirsin! Hayat yolunda niyeti ve samimiyeti olan ilim talebesi olmak ümidiyle…  
Ekleme Tarihi: 05 Temmuz 2017 - Çarşamba

İlim

Kocaman bir elektir hayat. Süzgecin üzerinde kalanlar mı? Yoksa, düşenler mi? adaleti hak ediyor.

 

Bunu hesap günü öğreneceğiz. Hakikati yoluna dert edinmişlerin bu yolda kaybetmeyeceğine inanıyorum. İnsan özgürdür, en çokta inançları yolunda. Özgürlüklerin makaslanmaya başlandığı anda sorgulamalar ve uzaklaşmalar başlar kendisinden. Çünkü gözaltına alınmış hiç bir canlı ruhundaki güzellikleri besleyemez, aksine gardını alır arsızca. Gardına sarılmış insan ilim nedir bilmez. İlme dokunup kendini bulamaz. Nelere hizmet ettiğini sorgulayamazken nereye gideceğini bilmezcesine yok olur.

 

Bu aralar kimsenin ilim gibi bir derdi yok. Sadece çalışmak, kazanmak, harcamak üstüne kurulmuş kısır bir döngünün kurbanıyız. Ve hatta hayvanlaşmış bir çarkla sadece ilimi bir yerlerden duyarak öğrendiğimizi sanıyoruz. Üzerine hunharca savunuyoruz kulaktan dolma bilgicikleri.  İlimsiz insan kazandığı maddeye mana yükleyemiyor. Yükleyemediği manasızlığı yaşayamıyor. Derdi dünya olanın dermani faniyata bağlı olur. İlim nerede der öğrenmeye tok insan. İlim insanda, ilim varoluşta, ilim paylaşmakta. Nice okumuşların cehaletleriyle sessiz hazımsızlık yaşarken. Nice okul önünden geçmemişlerin cümleleriyle doydum. İlim dinlemektir. Dinlemeyi bilmektir. İnsanlığa kalite yüklemeyi sevmem fakat bir ilim sahibi  bir insanın kalitesi derdi kadardır. Neleri dert ediyorsa kalitesi o kadardır demişti. Sorgulayınca galiba doğru tespit ve yaraya tampon bir düşünce demiştim.

 

İlk emir idi oysa ‘’oku’’.  Okumadık öğrenmedik aksine duyduklarımıza adete taptık. Bir tembellik hurafesi başımızda, boşvermişlik yorganı hayatımızın tam üstünde. Başkalarının başkalarından aldıkları öğrenmişliklerle doyup. Merak duygusu harcanmış, cehalet duvarı yükselmiş acınacak durumuma gülmekle meşgulüm.   Nerden geldim nereye gidiyorum sorusunu soruyorsan vicdanın vardır. Vicdanın kadar şerefin. Şerefin kadar haysiyetin... Dış görüntüyle işim yok  ‘’niyet’’ muhasebesine ‘’samimiyet’’ matematiğine bakarım. 

 

Niyet ve samimiyetinde fakirlik olanla zenginliğini paylaşma? Fakirleşirsin!

Hayat yolunda niyeti ve samimiyeti olan ilim talebesi olmak ümidiyle…

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.