Sitenin sağında bir giydirme reklam
Psikolog Rabia Gülşen Beyoğlu
Köşe Yazarı
Psikolog Rabia Gülşen Beyoğlu
 

Vazgeçemiyorum

  Hayatınızın belli bir döneminde çok daha fazlasını kaybetmenize rağmen yatırımlara devam ettiniz mi? Peki yıllarca emek verdiğiniz için artık bitmesi gereken bir ilişkiye devam mı ettiniz? Eğer cevabınız evet ise Concorde Sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Peki nedir bu Concorde Sendromu diyecek olursak kısaca yatırım yaptığınızda yaşanan kayıpları göz ardı edip bunun yerine yatırımınızı düşünerek daha fazla yatırmak diyebiliriz. Bu sendromda bireyler maddi manevi emek harcadıkları işten artık zararlı çıkmasına rağmen emeklerinden vazgeçmezler. Durum böyle olunca ise bireyler günlük hayatta gün geçtikçe daha da depresif hissedebilirler. Aktivitelere karşı ilgi ve zevk kaybı, genel olarak suçluluk ve değersizlik hissi, yapılan işlerde konsantrasyon bozukluğu, aynı zamanda karar vermede güçlük, uyku ve iştahta değişiklikler gibi semptomlara sahip olabilirler bunun yanında bu durum düşük benlik saygısı ve özgüven zedelenmesi gibi durumlara neden olabilir. İlişkilerde ise bu sendromdan mustarip bireyler o kadar korkar ki kendisine yararı olmadığı halde duygusal ilişkilerini yahut arkadaşlıklarını devam ettirmeye çalışır çünkü kişi geçmiş zamanda bu ilişkilere emek ve zaman vermiştir.  Aynı zamanda kişi karar verirken gelecek zamandan ziyade geçmiş zamana odaklı düşünür anılara odaklanır. Kişi kendine zarar veren aynı zamanda onu yıpratan ilişkileri sona erdiremediği için karşı tarafın düzelmesini bekler aslında buna umut eder. Bu durum sonucunda da hem kendini değersizleştirmiş hem de en kıymetli hazinesi olan zamanını kaybetmiş oluyor. Bu sendromu yaşayan kişi toksik ilişkileri sonlandırmanın yenilmek olduğunu ve kendisinin yenilen taraf olmak istemediğini öne sürer. Yani kişi kaybeden olmamak için daha fazla kaybetmeye başlar. Kişi Concorde Sendromu yaşadığını fark ettiğinde içinde bulunduğu durumun kâr ve zarar analizini yapıp gerçekçi bir düşünce ile karar vermelidir. Bu kararın geçmişte yapılan yatırımlara göre değil gelecekte olabilecek kazanımlara göre verilmesi fayda sağlayabilir. Günlük hayatımızda yahut ilişkilerimizde gördüğümüz zararı önemseyip mantıklı tercihler yapmamız gidişatı daha olumlu hale getirecektir. Kendinizin ve kalbinizin kıymetini bilmeniz dileğiyle.
Ekleme Tarihi: 08 Kasım 2023 - Çarşamba

Vazgeçemiyorum

 

Hayatınızın belli bir döneminde çok daha fazlasını kaybetmenize rağmen yatırımlara devam ettiniz mi? Peki yıllarca emek verdiğiniz için artık bitmesi gereken bir ilişkiye devam mı ettiniz? Eğer cevabınız evet ise Concorde Sendromu yaşıyor olabilirsiniz.

Peki nedir bu Concorde Sendromu diyecek olursak kısaca yatırım yaptığınızda yaşanan kayıpları göz ardı edip bunun yerine yatırımınızı düşünerek daha fazla yatırmak diyebiliriz.

Bu sendromda bireyler maddi manevi emek harcadıkları işten artık zararlı çıkmasına rağmen emeklerinden vazgeçmezler. Durum böyle olunca ise bireyler günlük hayatta gün geçtikçe daha da depresif hissedebilirler. Aktivitelere karşı ilgi ve zevk kaybı, genel olarak suçluluk ve değersizlik hissi, yapılan işlerde konsantrasyon bozukluğu, aynı zamanda karar vermede güçlük, uyku ve iştahta değişiklikler gibi semptomlara sahip olabilirler bunun yanında bu durum düşük benlik saygısı ve özgüven zedelenmesi gibi durumlara neden olabilir.

İlişkilerde ise bu sendromdan mustarip bireyler o kadar korkar ki kendisine yararı olmadığı halde duygusal ilişkilerini yahut arkadaşlıklarını devam ettirmeye çalışır çünkü kişi geçmiş zamanda bu ilişkilere emek ve zaman vermiştir.  Aynı zamanda kişi karar verirken gelecek zamandan ziyade geçmiş zamana odaklı düşünür anılara odaklanır. Kişi kendine zarar veren aynı zamanda onu yıpratan ilişkileri sona erdiremediği için karşı tarafın düzelmesini bekler aslında buna umut eder. Bu durum sonucunda da hem kendini değersizleştirmiş hem de en kıymetli hazinesi olan zamanını kaybetmiş oluyor. Bu sendromu yaşayan kişi toksik ilişkileri sonlandırmanın yenilmek olduğunu ve kendisinin yenilen taraf olmak istemediğini öne sürer.

Yani kişi kaybeden olmamak için daha fazla kaybetmeye başlar.

Kişi Concorde Sendromu yaşadığını fark ettiğinde içinde bulunduğu durumun kâr ve zarar analizini yapıp gerçekçi bir düşünce ile karar vermelidir. Bu kararın geçmişte yapılan yatırımlara göre değil gelecekte olabilecek kazanımlara göre verilmesi fayda sağlayabilir. Günlük hayatımızda yahut ilişkilerimizde gördüğümüz zararı önemseyip mantıklı tercihler yapmamız gidişatı daha olumlu hale getirecektir.

Kendinizin ve kalbinizin kıymetini bilmeniz dileğiyle.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.