Sitenin sağında bir giydirme reklam
Psikolog Rabia Gülşen Beyoğlu
Köşe Yazarı
Psikolog Rabia Gülşen Beyoğlu
 

Sevgili mi? Zehir mi?

  Diğer yarımızı bulup huzurla yaşamak, gelişmek belki de mutlu olmak için hayatımıza birini alırız. Aslında niyetimiz kendimizi daha iyi hissetmek olmasına rağmen bazı ilişkiler bize zarar verir ve kendimizi kötü hissetmemize neden olabilir.   Nedir bu toksik zararlı ilişki dersek aslında gizlenmiş bir psikolojik zehirdir. Her gün yavaş yavaş ısının arttırılması ile aslında piştiğini fark etmez kişi. Her gün yavaş yavaş dozu arttırılan zehir gibidir ve kötü haber bir müddet sonra siz de alışırsınız buna.   İşte toksik ilişki de tam olarak böyle bir şeydir. Uzun zaman içinde fark edilmeyen lakin duygusal, fiziksel zarar veren ve oldukça fazla yıkıcı etkisi olan bir durumdur. Fakat bunlara rağmen de vazgeçemezsiniz.   Çok yıpranır, çok yorulur lakin her seferinde aynı noktaya geri dönersiniz. Belki bu ilişkide size ait olan her şeyi, tüm benliğinizi, isteklerinizi dahi kaybedersiniz. Gün geçtikçe de fazlasını almaya devam eder sizden.   Peki bu durumdan kurtulmak için ne yapılmalıdır?   Öncelikle inkar etmeyi bırakın, ilişkiniz toksik bunu kabul edin. Her seferinde kendinize partnerinizi haklı çıkartacak bahaneler sunmayın. Sorun ile yüzleşin.   Duygularınızı bir kağıda yazın. Yazmak hayatın fotoğrafını çekmektir bir noktada. Siz duygularınızı kağıda aktardığınızda onları somutlaştırmış olursunuz. Böylece karmaşık duygular ile uğraşırken dahi hayatınızı uzaktan da gözlemlemiş olursunuz.     Suçluluk duygusundan vazgeçin. Bu ilişki içinde yahut ilişkiyi bitirdiğinizde kendinizi suçlu hissedebilirsiniz. Suçluluk duyabilecek ne yaşamış olursanız olun kendinizi affetmemiz gerekmektedir. Affetmek sizi hem zihinsel hem de fiziksel olarak iyileştirecektir.   Dinlenmek için kendi alanınızı oluşturun, kendinize vakit ayırın. Derin bir nefes alın hayatınızda değerli olan şeylere odaklanın. Gününüzü birçok aktivite ile doldurup kafanızı meşgul etmek yerine dinlenmek ve süreci sindirmek için kendinize alanlar tanıyın.     Unutmayın iyi ki varsınız...
Ekleme Tarihi: 17 Kasım 2023 - Cuma

Sevgili mi? Zehir mi?

 

Diğer yarımızı bulup huzurla yaşamak, gelişmek belki de mutlu olmak için hayatımıza birini alırız. Aslında niyetimiz kendimizi daha iyi hissetmek olmasına rağmen bazı ilişkiler bize zarar verir ve kendimizi kötü hissetmemize neden olabilir.

 

Nedir bu toksik zararlı ilişki dersek aslında gizlenmiş bir psikolojik zehirdir. Her gün yavaş yavaş ısının arttırılması ile aslında piştiğini fark etmez kişi. Her gün yavaş yavaş dozu arttırılan zehir gibidir ve kötü haber bir müddet sonra siz de alışırsınız buna.

 

İşte toksik ilişki de tam olarak böyle bir şeydir. Uzun zaman içinde fark edilmeyen lakin duygusal, fiziksel zarar veren ve oldukça fazla yıkıcı etkisi olan bir durumdur. Fakat bunlara rağmen de vazgeçemezsiniz.

 

Çok yıpranır, çok yorulur lakin her seferinde aynı noktaya geri dönersiniz. Belki bu ilişkide size ait olan her şeyi, tüm benliğinizi, isteklerinizi dahi kaybedersiniz. Gün geçtikçe de fazlasını almaya devam eder sizden.

 

Peki bu durumdan kurtulmak için ne yapılmalıdır?

 

  1. Öncelikle inkar etmeyi bırakın, ilişkiniz toksik bunu kabul edin. Her seferinde kendinize partnerinizi haklı çıkartacak bahaneler sunmayın. Sorun ile yüzleşin.

 

  1. Duygularınızı bir kağıda yazın. Yazmak hayatın fotoğrafını çekmektir bir noktada. Siz duygularınızı kağıda aktardığınızda onları somutlaştırmış olursunuz. Böylece karmaşık duygular ile uğraşırken dahi hayatınızı uzaktan da gözlemlemiş olursunuz.

 

 

  1. Suçluluk duygusundan vazgeçin. Bu ilişki içinde yahut ilişkiyi bitirdiğinizde kendinizi suçlu hissedebilirsiniz. Suçluluk duyabilecek ne yaşamış olursanız olun kendinizi affetmemiz gerekmektedir. Affetmek sizi hem zihinsel hem de fiziksel olarak iyileştirecektir.

 

  1. Dinlenmek için kendi alanınızı oluşturun, kendinize vakit ayırın. Derin bir nefes alın hayatınızda değerli olan şeylere odaklanın. Gününüzü birçok aktivite ile doldurup kafanızı meşgul etmek yerine dinlenmek ve süreci sindirmek için kendinize alanlar tanıyın.

 

 

Unutmayın iyi ki varsınız...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Gurbetçi
(17.11.2023 22:09 - #191)
Evlatlık olan çocuklar gerçek ana baba sevgisinden mahrum kaldığı için, büyüyünce başkasına ( eş ve çocuklarına) sevgi verememe gibi halleri normal mi ? Çaresi var mı ? Çünkü sonuçta kendi eşi ve öz çocuk ları ? Teşekkürler
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.