KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ
Berat Atar
Köşe Yazarı
Berat Atar
 

Kendini anlamanın önemi

"İnsanın en büyük bilgeliği, kendini tanımaktan geçer." Jean-Jacques Rousseau Günlük hayatın koşturmacasında çoğu zaman kendimizi ihmal ediyoruz. Dış dünyanın gürültüsü o kadar yüksek ki iç sesimizi duymakta zorlanıyoruz. Ancak psikoloji bize gösteriyor ki, kendini anlamak ve iç dünyamıza kulak vermek, ruh sağlığımız için hayati öneme sahiptir. Psikolojide “öz farkındalık” kavramı, bireyin kendi düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını anlama kapasitesini ifade eder. Öz farkındalığı yüksek bireyler, hem kendileriyle hem de çevreleriyle daha sağlıklı ilişkiler kurarlar. Çünkü neye, neden tepki verdiklerini bilirler ve duygularını yönetme konusunda daha bilinçlidirler. Öz farkındalık, psikolojide yalnızca kişisel gelişim açısından değil, aynı zamanda ruhsal iyi oluş açısından da kritik bir yere sahiptir. Kendi düşüncelerini analiz edebilen biri, stres ve kaygı ile daha sağlıklı baş edebilir. Ayrıca, hayatındaki olumsuz kalıpları fark ederek bunları değiştirme gücüne de sahip olur. Peki nedir bu kendi düşüncelerini analiz etme, nasıl yapılabilir? Kendi düşüncelerini analiz etme, kişinin zihninden geçen düşünceleri fark etmesi, incelemesi ve bunların nedenlerini anlamaya çalışması sürecidir. •Duygularınızı Gözlemleyin: Gün içinde kendinize “Şu an ne hissediyorum?” diye sorun. Bu küçük soru, olaylara karşı oluşan tepkilerinizde duygularınızın farkındalığını artırabilir. •Düşüncelerinizi Yazın: Günlük tutmak, zihninizi düzenlemenize ve duygularınızı anlamanıza yardımcı olur. •Profesyonel Destek Alın: Bazen kendi zihnimizi anlamak zor olabilir. Bir terapist, farkındalığınızı artırmak konusunda rehberlik edebilir.
Ekleme Tarihi: 21 February 2025 - Friday

Kendini anlamanın önemi

"İnsanın en büyük bilgeliği, kendini tanımaktan geçer."

Jean-Jacques Rousseau

Günlük hayatın koşturmacasında çoğu zaman kendimizi ihmal ediyoruz. Dış dünyanın gürültüsü o kadar yüksek ki iç sesimizi duymakta zorlanıyoruz. Ancak psikoloji bize gösteriyor ki, kendini anlamak ve iç dünyamıza kulak vermek, ruh sağlığımız için hayati öneme sahiptir.

Psikolojide “öz farkındalık” kavramı, bireyin kendi düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını anlama kapasitesini ifade eder. Öz farkındalığı yüksek bireyler, hem kendileriyle hem de çevreleriyle daha sağlıklı ilişkiler kurarlar. Çünkü neye, neden tepki verdiklerini bilirler ve duygularını yönetme konusunda daha bilinçlidirler.

Öz farkındalık, psikolojide yalnızca kişisel gelişim açısından değil, aynı zamanda ruhsal iyi oluş açısından da kritik bir yere sahiptir. Kendi düşüncelerini analiz edebilen biri, stres ve kaygı ile daha sağlıklı baş edebilir. Ayrıca, hayatındaki olumsuz kalıpları fark ederek bunları değiştirme gücüne de sahip olur. Peki nedir bu kendi düşüncelerini analiz etme, nasıl yapılabilir?

Kendi düşüncelerini analiz etme, kişinin zihninden geçen düşünceleri fark etmesi, incelemesi ve bunların nedenlerini anlamaya çalışması sürecidir.

•Duygularınızı Gözlemleyin: Gün içinde kendinize “Şu an ne hissediyorum?” diye sorun. Bu küçük soru, olaylara karşı oluşan tepkilerinizde duygularınızın farkındalığını artırabilir.

•Düşüncelerinizi Yazın: Günlük tutmak, zihninizi düzenlemenize ve duygularınızı anlamanıza yardımcı olur.

•Profesyonel Destek Alın: Bazen kendi zihnimizi anlamak zor olabilir. Bir terapist, farkındalığınızı artırmak konusunda rehberlik edebilir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.