Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Müftü Altunkaya, ‘Bir kavme benzemek için yapılıyorsa caiz değildir.’

GÜNCEL 29.12.2021 - 20:41, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:49
 

Müftü Altunkaya, ‘Bir kavme benzemek için yapılıyorsa caiz değildir.’

Yılsonuna yaklaştığımız bu günlerde Nevşehir İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya ile yılbaşı kutlamaları ve milli piyango bileti almanın dini boyutlarını görüştük.
     Müftü Altunkaya, yılbaşı kutlamalarına ilişkin ‘’ Evvela bütün Nevşehirli kardeşlerime hayırlı günler diliyorum. Yaklaşan yeni yıllarının geçtiğimiz yıllardan daha iyi olmasını Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum. Her yıl Ocak ayının başına yaklaştığımız bu günler de en çok sorulan sorulardan bir tanesi de bu. Yılbaşı kutlamaları ile ilgili olan konudan geliyor. Yılbaşı kutlamaları eğer Peygamber efendimiz (s.a.v) kastettiği şekliyle bir kavme benzemek için yapılıyorsa bu caiz değildir. Ama geçtiğimiz yılın kutlamasını yeni yılın daha hayırlı olması açısından düşünülüyorsa o zaman bu caiz olabilir. Biz de bu sene bir alternatif olmaması düşüncesiyle ama yine de şöyle bir program hazırladık Ocak ayının ilk günü yani 1 Ocak’ta Cumartesi günü ‘’Ailecek namazda milletçe duadayız’’ sloganıyla Türkiye genelinde bir buluşma gerçekleştireceğiz. İnşallah o gün bütün kardeşlerimizi sabah namazında Ali Bey Camii ’sine bekliyoruz. Bu yılbaşına bira alternatif olarak değil ama Müslümanca kutlamanın gereği olarak düşündüğümüz bir husus. Nasıl ki çan seslerinin yankılandığı yerlerde Kurban Bayramı kutlanmıyorsa ezanın okunduğu yerlerde de yılbaşı kutlamalarının yapılmamasının daha doğru olacağı kanaatindeyim. ‘’ açıklamalarında bulundu.   Altunkaya, Milli piyango biletiyle alakalı ise diğer şans oyunlarını da kapsayacak şekilde açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında ‘’ Milli piyango bileti veya şans oyunlarının tamamı Diyanet İşleri Başkanlığımızın da yıllardan beri fetvalarında yer aldığı şekliyle haramdır. Şans oyunları yani birinin kazanırken birinin kaybettiği tamamen şansa dayalı oyunlarda Diyanet İşleri Başkanlığımız haram olarak kabul etmiştir. Milli piyango da bu kapsam da haramdır.’’ dedi.
Yılsonuna yaklaştığımız bu günlerde Nevşehir İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya ile yılbaşı kutlamaları ve milli piyango bileti almanın dini boyutlarını görüştük.

 

 

 Müftü Altunkaya, yılbaşı kutlamalarına ilişkin ‘’ Evvela bütün Nevşehirli kardeşlerime hayırlı günler diliyorum. Yaklaşan yeni yıllarının geçtiğimiz yıllardan daha iyi olmasını Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum. Her yıl Ocak ayının başına yaklaştığımız bu günler de en çok sorulan sorulardan bir tanesi de bu. Yılbaşı kutlamaları ile ilgili olan konudan geliyor. Yılbaşı kutlamaları eğer Peygamber efendimiz (s.a.v) kastettiği şekliyle bir kavme benzemek için yapılıyorsa bu caiz değildir. Ama geçtiğimiz yılın kutlamasını yeni yılın daha hayırlı olması açısından düşünülüyorsa o zaman bu caiz olabilir. Biz de bu sene bir alternatif olmaması düşüncesiyle ama yine de şöyle bir program hazırladık Ocak ayının ilk günü yani 1 Ocak’ta Cumartesi günü ‘’Ailecek namazda milletçe duadayız’’ sloganıyla Türkiye genelinde bir buluşma gerçekleştireceğiz. İnşallah o gün bütün kardeşlerimizi sabah namazında Ali Bey Camii ’sine bekliyoruz. Bu yılbaşına bira alternatif olarak değil ama Müslümanca kutlamanın gereği olarak düşündüğümüz bir husus. Nasıl ki çan seslerinin yankılandığı yerlerde Kurban Bayramı kutlanmıyorsa ezanın okunduğu yerlerde de yılbaşı kutlamalarının yapılmamasının daha doğru olacağı kanaatindeyim. ‘’ açıklamalarında bulundu.

 

Altunkaya, Milli piyango biletiyle alakalı ise diğer şans oyunlarını da kapsayacak şekilde açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında ‘’ Milli piyango bileti veya şans oyunlarının tamamı Diyanet İşleri Başkanlığımızın da yıllardan beri fetvalarında yer aldığı şekliyle haramdır. Şans oyunları yani birinin kazanırken birinin kaybettiği tamamen şansa dayalı oyunlarda Diyanet İşleri Başkanlığımız haram olarak kabul etmiştir. Milli piyango da bu kapsam da haramdır.’’ dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.