Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Turistler köylüleri, köylülerde turistleri çok benimsemişti

KÜLTÜR-SANAT 03.02.2023 - 10:20, Güncelleme: 03.02.2023 - 10:53
 

Turistler köylüleri, köylülerde turistleri çok benimsemişti

Bundan tam 30 yıl önce ağırlıklı olarak Avrupalı ve Amerikalı turistlerin oluşturduğu bir turist kafilesi, Gülşehir ilçesine bağlı Gümüşkent köyünde kamp yapmış ve orada imece usulü ile çeşitli çalışmalara gönüllü olarak katılmışlardı.
1993 yılının Haziran  ve Temmuz aylarında bir turizm seyahat acentası tarafından Gümüşkent köyüne gelen turistler, gönüllü olarak köyde kamp kurmuş bu çerçevede köy halkının kendilerini çok benimsemesi üzerine köyde kalarak bir takım çalışmalar yapmışlardı. Turistler köyü ve halkı o kadar çok sevmişlerdi ki köyde yaklaşık 2 ay konakladılar. Hepsinin ortak görüşü ile köye kalıcı eserler yapma fikrinde birleştiler. Turistler o günkü seyahat acentasının öncülüğünde ve dönemin Belediye Başkanı (rahmetli) Kemal Ünal’ın ve Belediye personelinin de destekleri ile çok önemli işlere imza attılar.  Bu süreçte köyde bulunan bazı noktalarda özellikle de şifalı suyun çıktığı içmece olarak tabir edilen yerde havuzların yapımında yeri geldiğinde kum elediler yer geldiğinde çevreden taş topladılar ve yeri geldiğinde inşaat harcı karıp işçi gibi çalıştılar. Yeri geldiğinde de ustalık gerektiren işlerde çalıştılar. Ayrıca yol yapım çalışmaları, havuzlar, fidan dikimi ve tadilat işleri gibi çok önemli hizmetin köye kazandırılmasında büyük çaba sarf ettiler. Ayrıca o dönemlerde turistler köy halkı ile o kadar çok iç içe olmuşlardı ki, zaman zaman gerçekleşen düğün ve sünnet gibi etkinliklere katılarak Türk örf ve adetlerini de öğreniyorlardı. Köydeki çocuklarla oyunlar oynayıp çocukların sevgilerini kazanmışlardı. Kısacası Gümüşkentliler turistleri, turistlerde Gümüşkentlileri çok sevmişlerdi. Şimdi mazide kalan anılar fotoğraf karelerinde sizlerle…. Not: Gümüşkent(Salanda) facebook grubuna teşekkürler. Derleyen ve Düzenleyen: Yasin Güleç
Bundan tam 30 yıl önce ağırlıklı olarak Avrupalı ve Amerikalı turistlerin oluşturduğu bir turist kafilesi, Gülşehir ilçesine bağlı Gümüşkent köyünde kamp yapmış ve orada imece usulü ile çeşitli çalışmalara gönüllü olarak katılmışlardı.

1993 yılının Haziran  ve Temmuz aylarında bir turizm seyahat acentası tarafından Gümüşkent köyüne gelen turistler, gönüllü olarak köyde kamp kurmuş bu çerçevede köy halkının kendilerini çok benimsemesi üzerine köyde kalarak bir takım çalışmalar yapmışlardı. Turistler köyü ve halkı o kadar çok sevmişlerdi ki köyde yaklaşık 2 ay konakladılar. Hepsinin ortak görüşü ile köye kalıcı eserler yapma fikrinde birleştiler. Turistler o günkü seyahat acentasının öncülüğünde ve dönemin Belediye Başkanı (rahmetli) Kemal Ünal’ın ve Belediye personelinin de destekleri ile çok önemli işlere imza attılar.  Bu süreçte köyde bulunan bazı noktalarda özellikle de şifalı suyun çıktığı içmece olarak tabir edilen yerde havuzların yapımında yeri geldiğinde kum elediler yer geldiğinde çevreden taş topladılar ve yeri geldiğinde inşaat harcı karıp işçi gibi çalıştılar. Yeri geldiğinde de ustalık gerektiren işlerde çalıştılar. Ayrıca yol yapım çalışmaları, havuzlar, fidan dikimi ve tadilat işleri gibi çok önemli hizmetin köye kazandırılmasında büyük çaba sarf ettiler. Ayrıca o dönemlerde turistler köy halkı ile o kadar çok iç içe olmuşlardı ki, zaman zaman gerçekleşen düğün ve sünnet gibi etkinliklere katılarak Türk örf ve adetlerini de öğreniyorlardı. Köydeki çocuklarla oyunlar oynayıp çocukların sevgilerini kazanmışlardı. Kısacası Gümüşkentliler turistleri, turistlerde Gümüşkentlileri çok sevmişlerdi.

Şimdi mazide kalan anılar fotoğraf karelerinde sizlerle….

Not: Gümüşkent(Salanda) facebook grubuna teşekkürler.

Derleyen ve Düzenleyen: Yasin Güleç

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.