Kış Aylarınını Vazgeçilmez İçeçeği Bitki Çaylarınının Faydaları
Kış Aylarınını Vazgeçilmez İçeçeği Bitki Çaylarınının Faydaları
KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ BİTKİ ÇAYLARI
Kış aylarında havaların soğumasıyla insanların faranjit, üst solunum yolları enfeksiyonu, grip nezle sinüzit gibi hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Bu hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin temelini mevsim meyve ve sebzeleri oluşturur. C vitamini kaynağı sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Bununla birlikte bitki çayları da güzel bir alternatiftir. Kış aylarında günlük sıvı tüketimini artırmanın da en sağlıklı ve kolay yoludur.
Bazı bitkilerin yaprak, dal ve kökleri olduğu gibi ya da kurutularak tüketilmektedir. Alternatif tıbbın temelini oluşturan bitkiler kullanılırken kurutma ve demleme aşamalarında dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bu kurallar şöyle sıralanabilir:
* Yaprak ve çiçeklerden hazırlanan bitki çayları kaynamış suda 2-5 dakika demlenerek hazırlanmalıdır.
* Meyve ve tohum ile hazırlanan bitki çayları ise kaynamış suya eklenip 2-5 dakika kaynatılarak hazırlanmalıdır.
* Bitkilerin kök, yaprak ya da sert kabuklu olması demleme ya da kaynatma süresini artırır.
* Demlenen bitkiler kesinlikle kaynatılmamalıdır.
* Kullanılan çaydanlığın porselen olması, kapaklı olması yararlı maddelerin kaybolmasını önler.
* Bitkiler bir defa demlenmeli ya da kaynatılmalı, tüketilmeyen miktar kesinlikle atılmalıdır.
* Kendi kuruttuğunuz bitkiler yalnızca bir kış için olmalıdır. Bitki çaylarının bazılarının aşırı kullanımı zararlı etki gösterir.
Örneğin;Ökse otu ve ada çayı gibi kas gevşetici özelliği olan bitkilerin kullanımına dikkat etmek gerekir. Hamile ve emzikli bireyler bu bitkileri kesinlikle tüketmemelidir. Sinameki otu ile hazırlanan çayların aşırı tüketimi ishale sebep olur ve uzun süre kullanımı barsaklarda alışkanlık yaparak sinameki çayı kullanılmadığı zamanlarda sindirim güçlüğüne sebep olacaktır. Bitki çaylarının sağlıklı kullanım dozu her bitki için değişmekle birlikte günde 2 fincandır. Daha fazla kullanımı yan etkilerin oluşmasına sebep olur. Bazı farmakolojik ajanlar içeren bitki çaylarının, süt çocukları ve küçük çocuklar için güvenilirliği konusunda yeterli bilimsel araştırma yoktur. Bu yüzden çocuklarda bitki çayı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Bitki çaylarına tat ve aroma katan maddeler şunlardır: uçucu yağlar, flovanoidler, organik asitler, peptik öğeler, antrasen glikozitler. Bu maddeler metabolizmada çeşitli etkilere sahiptir.
Kapadokya İnternet Medyacılar, Yazarlar ve Gazeteciler Cemiyeti Haberini üye olmayan sitelerin kullanması yasaktır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.