Hacı Bektaş Veli vefatının 755'inci yıldönümünde anıldı
Hacı Bektaş Veli vefatının 755'inci yıldönümünde anıldı
Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a yürüyüşünün 755. yıl dönümü, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen tören ve etkinliklerle anıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanı sıra Nevşehir Valisi Hüseyin Kök, Aksaray Valisi Murat Duru, AK Parti Nevşehir Milletvekili Süleyman Özgün, MHP Grup Başkanvekili ve Nevşehir Milletvekili Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Adem Çalış, Alevi- Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Esma Ersin, Hacıbektaş Kaymakamı Özlem Doğan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Mehmet Çelik, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, AK Parti Nevşehir İl Başkanı Muhammed Feyzi Aygün, MHP Nevşehir İl Başkanı Adnan Doğu, il protokolü ve çok sayıda davetli, “Birlik İçin Sözümüz Var” temasıyla düzenlenen Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 755. Yıl Dönümü Anma Programı’na katıldı.
Programda konuşan Nevşehir Valisi Hüseyin Kök, “Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli’nin sevgi, hoşgörü, birlik ve kardeşlik mayasının yoğrulduğu bu kadim topraklarda; gönül erlerini, canları ve kıymetli misafirlerimizi Nevşehir’imizde ağırlamanın onurunu yaşadık. ‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım’ düsturuyla; kaderimizin, kıblemizin, hüznümüzün ve duamızın bir olduğunu bir kez daha yürekten ifade ettik.” dedi. Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli’nin insanı merkeze alan ve yetmiş iki millete aynı nazarla bakan evrensel irfanının, bugün de birlik ve beraberliğimize ışık tuttuğunu belirten Vali Kök, bu kadim anlayışın ortak değerlerimizin yaşatılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Alevi-Bektaşi inancına, kültürüne ve irfanına yönelik atılan tarihi adımların, bu kadim mirasın gelecek nesillere aktarılmasının en güçlü teminatlarından biri olduğunu ifade eden Vali Kök, devlet ve millet kaynaşmasının, kardeşliğin ve ortak değerlerin en güzel şekilde yaşatıldığı bu anlamlı buluşmanın gönülleri daha da yakınlaştırmasını temenni etti. Vali Kök, konuşmasının sonunda başta Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli olmak üzere tüm erenleri, aziz şehitleri ve kahraman gazileri rahmet ve minnetle yâd ederek, “Aşkımız, muhabbetimiz ve dirliğimiz daim olsun.” ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Hacı Bektaş Veli’nin "Ara, bul" sözünün insanı aklını kullanmaya, sorgulamaya ve doğruya ulaşmaya çağırdığını ifade etti. Ersoy, kişinin arayışa önce kendisinden başlaması gerektiğini belirterek, "Önce kendini bilmeli, özüne vâkıf olmalıdır. Kendine vakıf olan insana vakıf olur" dedi. Hacı Bektaş Veli’nin Anadolu’ya geldiği dönemin Moğol akınlarının gölgesinde, korku ve umutsuzluğun hakim olduğu bir dönem olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, günümüz dünyasında da benzer sorunların farklı biçimlerde yaşandığını söyledi. Ersoy, "O yıllarda bu topraklara sirayet etmiş nefsi hastalıklar bugün ırkçılıkla, ötekileştirmeyle, hoşgörüsüzlükle şiddetini artırmış; küresel düzeyde insanlığın belini büker olmuştur. O halde hastalık belli, şifa da, şifacı da bellidir. İnsanlığa gereken reçete açıktır: ‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım’" ifadelerini kullandı.




Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

