MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Bu periler hayal dünyanızı genişletiyor

TURİZM 15.09.2020 - 12:36, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:49
 

Bu periler hayal dünyanızı genişletiyor

Tekbir işaretini andıran kaya özellikle yerli turistlerin büyük ilgisini çekecek Dünyanın en ilginç yeryüzü şekillerinin bulunduğu Kapadokya Bölgesi'nde, çeşitli figürlere benzetilen peribacalarının yer aldığı Devrent Vadisi büyük ilgi görüyor.
  NEVŞEHİR(MHA) Tekbir işaretini andıran kaya özellikle yerli turistlerin büyük ilgisini çekecek Dünyanın en ilginç yeryüzü şekillerinin bulunduğu Kapadokya Bölgesi'nde, çeşitli figürlere benzetilen peribacalarının yer aldığı Devrent Vadisi büyük ilgi görüyor.   Ürgüp ilçesi ile Avanos ilçesi arasında bulunan Devrent Vadisi'ndeki ilginç şekilli peribacaları, görenleri hayrete düşürüyor. 'Hayal Vadisi' olarak da adlandırılan vadideki peribacalarının bazıları sanki bir heykeltıraşın elinden çıkmışçasına yırtıcı bir kuş başı, kaplumbağa, deve ve at; bazıları ise dinozor, fok balığı, yılan başı figürlerini andırıyor. Yerli ve yabancı turistlerin de büyük ilgisini çeken vadi, bu özelliği ile cansız bir hayvanat bahçesine benziyor.   Uzmanlar, bundan 50 milyon yıl kadar önce Kapadokya'nın bir iç deniz olduğunu ve çevresindeki yanardağların faaliyete geçmesiyle yüksek ısıdan bu denizin kuruduğunu belirtiyor. Yanardağlardan püsküren lavların tıpkı kocaman bir kasenin içini doldurur gibi denizin yerini doldurduğunu ve milyonlarca yıl boyunca akarsuların lavların soğumasıyla oluşan yumuşak kayayı aşındırarak derin vadiler oluşturduğunu tahmin eden uzmanlar, esen kuvvetli rüzgarların ise peribacalarına bugünkü şeklini verdiğini kaydediyor.   Uzmanlar ayrıca, bölgedeki her vadinin yapısı ve rüzgarı alış açısının birbirinden farklı olduğunu, bunun için de vadilerdeki peribacası oluşumlarının farklılıklar gösterdiğini ifade ediyor.
Tekbir işaretini andıran kaya özellikle yerli turistlerin büyük ilgisini çekecek Dünyanın en ilginç yeryüzü şekillerinin bulunduğu Kapadokya Bölgesi'nde, çeşitli figürlere benzetilen peribacalarının yer aldığı Devrent Vadisi büyük ilgi görüyor.

 

NEVŞEHİR(MHA) Tekbir işaretini andıran kaya özellikle yerli turistlerin büyük ilgisini çekecek Dünyanın en ilginç yeryüzü şekillerinin bulunduğu Kapadokya Bölgesi'nde, çeşitli figürlere benzetilen peribacalarının yer aldığı Devrent Vadisi büyük ilgi görüyor.

 

Ürgüp ilçesi ile Avanos ilçesi arasında bulunan Devrent Vadisi'ndeki ilginç şekilli peribacaları, görenleri hayrete düşürüyor. 'Hayal Vadisi' olarak da adlandırılan vadideki peribacalarının bazıları sanki bir heykeltıraşın elinden çıkmışçasına yırtıcı bir kuş başı, kaplumbağa, deve ve at; bazıları ise dinozor, fok balığı, yılan başı figürlerini andırıyor. Yerli ve yabancı turistlerin de büyük ilgisini çeken vadi, bu özelliği ile cansız bir hayvanat bahçesine benziyor.

 

Uzmanlar, bundan 50 milyon yıl kadar önce Kapadokya'nın bir iç deniz olduğunu ve çevresindeki yanardağların faaliyete geçmesiyle yüksek ısıdan bu denizin kuruduğunu belirtiyor. Yanardağlardan püsküren lavların tıpkı kocaman bir kasenin içini doldurur gibi denizin yerini doldurduğunu ve milyonlarca yıl boyunca akarsuların lavların soğumasıyla oluşan yumuşak kayayı aşındırarak derin vadiler oluşturduğunu tahmin eden uzmanlar, esen kuvvetli rüzgarların ise peribacalarına bugünkü şeklini verdiğini kaydediyor.

 

Uzmanlar ayrıca, bölgedeki her vadinin yapısı ve rüzgarı alış açısının birbirinden farklı olduğunu, bunun için de vadilerdeki peribacası oluşumlarının farklılıklar gösterdiğini ifade ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.