MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

BSD Başkanı Sonugelen, pomza sempozyumuna katıldı

GÜNCEL 08.11.2021 - 10:09, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:49
 

BSD Başkanı Sonugelen, pomza sempozyumuna katıldı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ile Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) öncülüğünde Nevşehir ve Bitlis merkezli kurum ve kuruluşların katkılarıyla düzenlenen “Uluslararası Pomza ve Perlit Sempozyumu” Bitlis’te gerçekleştirildi.
  Sempozyuma katılan Bims Sanayiciler Derneği başkanı Serhat Sonugelen, Yaptığı konuşmada Pomza sanayisinin önemine değindi.   Sonugelen, “Pomza neden önemlidir. Doğal ve milli bir varlığımızdır. Ekolojik bir malzemedir. Sera emisyonu ve etkisi yoktur. Yüksek Enerji verimli bir malzemedir. Ülkemiz enerji ithal eden bir ülke , pomza enerji verimliliği yüksek bir ürün , bu sayede milli ekonomiye ciddi bir katkı sağlanabilir. Ülkemizden 50 den fazla ülkeye pomza ihracatı yapılmaktadır. Ve bunun tutarı yaklaşık 50 milyon -dolar seviyesindedir. Türkiye’ de pomza kullanımı 85 üzerinde bimsblok, 2 beton , 2 Yalıtım, 5 Tekstil , kimya ve diğer sektörlerde kullanılıyor .  Pomza sanayisi Türkiye ekonomisine yıllık 7 milyar TL katma değer ve 20 bin kişiye direkt olarak istihdam sağlamaktadır. Ülke genelinde yaklaşık 50 pomza tesisi 250 nin üzerinde bimsblok tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerde yıllık 2,5 milyar adet bimsblok üretilmektedir. Ülkemiz enerji ithal eden bir ülke.  Yüksek ısı yalıtım performansı ile pomza madeni geliştirilerek ekonomiye 100 milyar TL katkı sağlayabiliriz. Peki ne yapılmalı? Her şeyden önce Kurumsal bir sektör kimliği taşıdığımızı gösterebilmeliyiz. Yeniliklere ve yeni fikirlere açık olmalıyız. Yeni Paydaşlar bulmalıyız Pomzanınekolojik değerini iyi anlatmalıyız. Bağlantılı diğer sektör temsilcileri ile istişareli olmalıyız. Arge ve inovasyon çalışmalarına kaynak ayırmalıyız. Pomza teknopark alanları veya pomza sanayi ve teknoloji bölgeleri kurmalıyız. Kentsel dönüşüm proje uygulamaları yapmalıyız. Üniversite – sanayi işbirliğini geliştirmeliyiz Tüm Türkiye’ deki pomza ve bims sanayicisine ulaşılmalı. Tanıtım ve medyaya önem vermeliyiz. İhracatı artırabilmek için yurt dışı pazarlara giriş yapmalıyız. Bu vesile ile gerçekleştirilen sempozyumun , sektörümüze, sanayicimize , üniversitelerimize , akademik camiamıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen Bitlis Eren üniversite rektörü Necmettin Elmastaş , Nevşehir Hacıbektaş veli üniversitesi rektörü Semih Aktekine,  Nevşehir Ticaret odası Başkanı Arif Parmaksız ve Tatvan Ticaret odası Başkanı Bilal Adabağve   emeği geçen değerli hocalarımıza ve personellerine teşekkür ediyorum” dedi.  Üç gün süren Sempozyum , Azerbaycan, İran, Portekiz, İspanya ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden katılan akademisyenlerin yaptığı sunumlar ile tamamlandı.  
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ile Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) öncülüğünde Nevşehir ve Bitlis merkezli kurum ve kuruluşların katkılarıyla düzenlenen “Uluslararası Pomza ve Perlit Sempozyumu” Bitlis’te gerçekleştirildi.

 

Sempozyuma katılan Bims Sanayiciler Derneği başkanı Serhat Sonugelen, Yaptığı konuşmada Pomza sanayisinin önemine değindi.

 

Sonugelen, “Pomza neden önemlidir. Doğal ve milli bir varlığımızdır. Ekolojik bir malzemedir. Sera emisyonu ve etkisi yoktur. Yüksek Enerji verimli bir malzemedir. Ülkemiz enerji ithal eden bir ülke , pomza enerji verimliliği yüksek bir ürün , bu sayede milli ekonomiye ciddi bir katkı sağlanabilir. Ülkemizden 50 den fazla ülkeye pomza ihracatı yapılmaktadır. Ve bunun tutarı yaklaşık 50 milyon -dolar seviyesindedir. Türkiye’ de pomza kullanımı 85 üzerinde bimsblok, 2 beton , 2 Yalıtım, 5 Tekstil , kimya ve diğer sektörlerde kullanılıyor .  Pomza sanayisi Türkiye ekonomisine yıllık 7 milyar TL katma değer ve 20 bin kişiye direkt olarak istihdam sağlamaktadır. Ülke genelinde yaklaşık 50 pomza tesisi 250 nin üzerinde bimsblok tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerde yıllık 2,5 milyar adet bimsblok üretilmektedir. Ülkemiz enerji ithal eden bir ülke.  Yüksek ısı yalıtım performansı ile pomza madeni geliştirilerek ekonomiye 100 milyar TL katkı sağlayabiliriz. Peki ne yapılmalı? Her şeyden önce Kurumsal bir sektör kimliği taşıdığımızı gösterebilmeliyiz. Yeniliklere ve yeni fikirlere açık olmalıyız. Yeni Paydaşlar bulmalıyız Pomzanınekolojik değerini iyi anlatmalıyız. Bağlantılı diğer sektör temsilcileri ile istişareli olmalıyız. Arge ve inovasyon çalışmalarına kaynak ayırmalıyız. Pomza teknopark alanları veya pomza sanayi ve teknoloji bölgeleri kurmalıyız. Kentsel dönüşüm proje uygulamaları yapmalıyız. Üniversite – sanayi işbirliğini geliştirmeliyiz Tüm Türkiye’ deki pomza ve bims sanayicisine ulaşılmalı. Tanıtım ve medyaya önem vermeliyiz. İhracatı artırabilmek için yurt dışı pazarlara giriş yapmalıyız. Bu vesile ile gerçekleştirilen sempozyumun , sektörümüze, sanayicimize , üniversitelerimize , akademik camiamıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen Bitlis Eren üniversite rektörü Necmettin Elmastaş , Nevşehir Hacıbektaş veli üniversitesi rektörü Semih Aktekine,  Nevşehir Ticaret odası Başkanı Arif Parmaksız ve Tatvan Ticaret odası Başkanı Bilal Adabağve   emeği geçen değerli hocalarımıza ve personellerine teşekkür ediyorum” dedi.  Üç gün süren Sempozyum , Azerbaycan, İran, Portekiz, İspanya ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden katılan akademisyenlerin yaptığı sunumlar ile tamamlandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.