Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS
Saniye Türkay
Köşe Yazarı
Saniye Türkay
 

Tütün kullanımı ve çocuklar

Anavatanı Amerika olan tütün bitkisi, bağımlılık yapıcı özelliği olan nikotin maddesi içeriyor. Yaprakları sigara yapımında kullanılır ve ömrü bir yıllıktır. Haziran, Ağustos ayları arasında çiçek açıp toplanmaktadır. En yaygın tütün ürünleri; sigara, puro, sarmalık kıyılmış tütün, pipo, nargilelik tütün, enfiye ve çiğnemeli tütündür. Tütün mamulleri sağlık açısından oldukça zararlıdır. İçlerinde en zararlısı ve en çok tüketileni sigaradır. Sigaranın içinde çokça kimyasal madde ve zehirli maddeler varken diğer tütün ürünlerinde genel olarak sadece tütünün kendisi kullanılır. Sigara veya Tütün kullanıp içen birey sadece kendine değil yanında ve yakınında bulunanlara oldukça zarar vermektedir. Bundan en çok etkilenen grupta bebekler ve çocuklardır. Akciğerleri yeni gelişen, bir yetişkinden daha hızlı nefes alıp veren, kalbi atan bebek ve çocuklar için sigaranın zararları oldukça yıkıcıdır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 700 milyon çocuk tütün dumanına maruz kalıyor ve her yıl 65.000 çocuk pasif içicilik yüzünden solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle 5 yaşından önce vefat etmektedir. Özellikle yanında sigara içilen çocuklarda öksürük, baş ağrısı, boğaz ağrısı, balgam çıkarma ve burun tıkanıklığı çok daha sık görülmektedir. Akut kulak iltihabı, menenjit, uyku bozukluğu, zatürre, astım gibi hastalıklara da sebep olmaktadır. Çocuklar için yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde kanser ve türevleri gibi hastalıkların gelişme riskini, sıklığını arttırabilmektedir. Uzun ve sağlıklı bir yaşam için sizde sigarayı, tütünü bırakabilir ve sevdikleriniz için sigarasız bir dünyayı destekleyebilirsiniz. Tütüne değil hayata bağımlı olunmalıdır. Tütünü bıraktığınız ve sağlıklı bir yaşama adım attığınız gün bugün olsun. Hayat tütünsüz çok daha güzel..
Ekleme Tarihi: 29 Mayıs 2023 - Pazartesi

Tütün kullanımı ve çocuklar

Anavatanı Amerika olan tütün bitkisi, bağımlılık yapıcı özelliği olan nikotin maddesi içeriyor. Yaprakları sigara yapımında kullanılır ve ömrü bir yıllıktır.

Haziran, Ağustos ayları arasında çiçek açıp toplanmaktadır. En yaygın tütün ürünleri; sigara, puro, sarmalık kıyılmış tütün, pipo, nargilelik tütün, enfiye ve çiğnemeli tütündür. Tütün mamulleri sağlık açısından oldukça zararlıdır. İçlerinde en zararlısı ve en çok tüketileni sigaradır.

Sigaranın içinde çokça kimyasal madde ve zehirli maddeler varken diğer tütün ürünlerinde genel olarak sadece tütünün kendisi kullanılır. Sigara veya Tütün kullanıp içen birey sadece kendine değil yanında ve yakınında bulunanlara oldukça zarar vermektedir. Bundan en çok etkilenen grupta bebekler ve çocuklardır.

Akciğerleri yeni gelişen, bir yetişkinden daha hızlı nefes alıp veren, kalbi atan bebek ve çocuklar için sigaranın zararları oldukça yıkıcıdır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 700 milyon çocuk tütün dumanına maruz kalıyor ve her yıl 65.000 çocuk pasif içicilik yüzünden solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle 5 yaşından önce vefat etmektedir. Özellikle yanında sigara içilen çocuklarda öksürük, baş ağrısı, boğaz ağrısı, balgam çıkarma ve burun tıkanıklığı çok daha sık görülmektedir.

Akut kulak iltihabı, menenjit, uyku bozukluğu, zatürre, astım gibi hastalıklara da sebep olmaktadır. Çocuklar için yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde kanser ve türevleri gibi hastalıkların gelişme riskini, sıklığını arttırabilmektedir.

Uzun ve sağlıklı bir yaşam için sizde sigarayı, tütünü bırakabilir ve sevdikleriniz için sigarasız bir dünyayı destekleyebilirsiniz. Tütüne değil hayata bağımlı olunmalıdır. Tütünü bıraktığınız ve sağlıklı bir yaşama adım attığınız gün bugün olsun. Hayat tütünsüz çok daha güzel..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.