Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS
Saniye Türkay
Köşe Yazarı
Saniye Türkay
 

Çocuklarla Müze

Müze 'Yunanca' ilham perilerinin (muses) tapınağı olan mouseion'dan gelmektedir. Fransızca musie sözcüğünden alıntıdır. Tarihi eserleri tespit eden, bilimsel yöntemleri açığa çıkaran, inceleyip değerlendiren, koruyup tanıtan, sergileyen, eğitim program ve müfredatlar aracılığıyla tarihi eserler konusunda halkı bilinçlendirerek toplumun kültür düzeyini yükseltmeyi amaçlayan eğitim, bilim, sanat kurumlarıdır müzeler. Müzelerin en önemli görevi sergilemektir. Müze sergilemelerinde amaç, koleksiyonda ki eserleri, halkın tanıyacağı şekilde düzenlemek ve bunlar hakkında nitelikli bilimsel bilgi sunmaktır. Her düzeye uygun bilgiler sunmaktır. Sanat müzelerinde resim, heykel gibi farklı alanlardan önemli sanat eserleri sergilenir. Arkeoloji müzelerinde geçmişte yaşamış insanların kullandığı ve çeşitli kazılar sonucu elde edilen eserler sergilenir. Doğa tarihi müzelerinde, geçmişte yaşamış bitki ve hayvanların günümüze kadar ulaşan fosiller sergilenir. Bilim müzelerinde çeşitli bilimsel ve teknolojik araçlar sergilenir. Oyuncak müzelerindeyse geçmişten günümüze kadar olan çocukların oynadığı çeşitli ve çok sayıda yerli ve ithal oyuncaklar vardır. Geleneksel oyuncaklar arasında el yapımı olanlar ( sapan, topaç, bez bebek, yürüteç, beşik vb.) kültürümüze ait olan nostaljik parçalar yer alırken başka ülkelerden gelmiş olan ( arabalar, taş bebekler, trenler, maketler ) gibi oyuncaklarda bulunmaktadır. Oyuncaklar tahta, teneke, plastik, yumuşak gibi sınıflandırılmışlardır. Çocuklarınızla birlikte daha önce gitmediyseniz bulunduğunuz ildeki oyuncak müzesine gidebilirsiniz. Oyuncak müzeleri çocukların görsel hafızalarını geliştiren birden fazla malzemeyi bir arada sunar. Aynı zamanda hayal güçlerini de destekleyerek inovasyon  anlamında da yaratıcı eğitim öğretimi destekler. Oyuncak müzeleri çocukların yaratıcılıklarını geliştirir, sanatsal yeteneklerini ortaya çıkarır. Çocuklara müze ziyaretinin kurallarını öğretmek de mühim bir adım. Kuralları anlayabilecek yaşta olan çocuklara müzede gürültü yapmamaları, koşturmamaları, sanat eserlerine, oyuncaklara dokunmamaları gerektiğini önceden anlatmakta fayda var. Yine de çocuğunuzun müzede sakin durabileceğinden şüphe duyuyorsanız öncesinde yakınlardaki bir parkta biraz enerji harcamasını sağlayabilirsiniz. Sevgilerimle.. 
Ekleme Tarihi: 22 Mayıs 2023 - Pazartesi

Çocuklarla Müze

Müze 'Yunanca' ilham perilerinin (muses) tapınağı olan mouseion'dan gelmektedir. Fransızca musie sözcüğünden alıntıdır. Tarihi eserleri tespit eden, bilimsel yöntemleri açığa çıkaran, inceleyip değerlendiren, koruyup tanıtan, sergileyen, eğitim program ve müfredatlar aracılığıyla tarihi eserler konusunda halkı bilinçlendirerek toplumun kültür düzeyini yükseltmeyi amaçlayan eğitim, bilim, sanat kurumlarıdır müzeler. Müzelerin en önemli görevi sergilemektir. Müze sergilemelerinde amaç, koleksiyonda ki eserleri, halkın tanıyacağı şekilde düzenlemek ve bunlar hakkında nitelikli bilimsel bilgi sunmaktır. Her düzeye uygun bilgiler sunmaktır. Sanat müzelerinde resim, heykel gibi farklı alanlardan önemli sanat eserleri sergilenir. Arkeoloji müzelerinde geçmişte yaşamış insanların kullandığı ve çeşitli kazılar sonucu elde edilen eserler sergilenir. Doğa tarihi müzelerinde, geçmişte yaşamış bitki ve hayvanların günümüze kadar ulaşan fosiller sergilenir. Bilim müzelerinde çeşitli bilimsel ve teknolojik araçlar sergilenir. Oyuncak müzelerindeyse geçmişten günümüze kadar olan çocukların oynadığı çeşitli ve çok sayıda yerli ve ithal oyuncaklar vardır. Geleneksel oyuncaklar arasında el yapımı olanlar ( sapan, topaç, bez bebek, yürüteç, beşik vb.) kültürümüze ait olan nostaljik parçalar yer alırken başka ülkelerden gelmiş olan ( arabalar, taş bebekler, trenler, maketler ) gibi oyuncaklarda bulunmaktadır. Oyuncaklar tahta, teneke, plastik, yumuşak gibi sınıflandırılmışlardır. Çocuklarınızla birlikte daha önce gitmediyseniz bulunduğunuz ildeki oyuncak müzesine gidebilirsiniz. Oyuncak müzeleri çocukların görsel hafızalarını geliştiren birden fazla malzemeyi bir arada sunar. Aynı zamanda hayal güçlerini de destekleyerek inovasyon  anlamında da yaratıcı eğitim öğretimi destekler. Oyuncak müzeleri çocukların yaratıcılıklarını geliştirir, sanatsal yeteneklerini ortaya çıkarır. Çocuklara müze ziyaretinin kurallarını öğretmek de mühim bir adım. Kuralları anlayabilecek yaşta olan çocuklara müzede gürültü yapmamaları, koşturmamaları, sanat eserlerine, oyuncaklara dokunmamaları gerektiğini önceden anlatmakta fayda var. Yine de çocuğunuzun müzede sakin durabileceğinden şüphe duyuyorsanız öncesinde yakınlardaki bir parkta biraz enerji harcamasını sağlayabilirsiniz.

Sevgilerimle.. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.