Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS
Saniye Türkay
Köşe Yazarı
Saniye Türkay
 

Çocuklarda oryantasyon süreci

  Okul öncesi ve birinci sınıflar bildiğiniz üzere okula başlıyor. Çocukların erken çocukluk döneminde okula uyumları ilk zamanlar zordur. Okul ve okul kavramıyla ilk kez tanışan, ilk defa okula başlayacak olan çocuklar, heyecanlı, korkulu ve kaygılıdırlar. Okul onlar için fobiye bile dönüşebilir. Okul fobisi çocukların ayrılık kaygısı ve sosyal kaygı yaşadığı bir durumdur. Anne babasının yahut aile büyüğünün onu okula bırakıp  bir daha geri dönmeyeceğini düşünebilirler. Okula gitmemek için türlü bahaneler sıralayabilirler. (karın ağrısı, kendini kötü hissetme, mide bulantısı vb.) Bu durumda okula gitse bile okulda ani öfke patlamaları, etkinliklere katılmama, arkadaş olmama, kuralları dinlememezlik yaparlar. Çekingendirler ve arkadaşlık kuramazlar. Bunların hiçbirini yaşamamak için çocuğunuza sözler verip o sözleri tutmalısınız. Özelliklede onu okula bırakırken, geri gelip onu alacağını, dışarda onu bekleyeceğine dair güven vermelisiniz. Bu süreçte kararlılık büyük önem taşır. Okula götürmeden önce sakince ona neler olacağını tek tek anlatın. Okulla ilgili ön bilgiler verin kitaplar okuyup, görseller gösterin. Okul kıyafetini, ayakkabısını bırakın kendisi seçsin. Okul çantasına istediği eşyaları koymasına izin verin. Sizde bir yandan ona okul anılarınızı anlatın. Araya okulun nasıl bir yer olduğunu  cümlelerle ifade edin. Okuldan almaya geldiğinizde okulun nasıl geçtiğini, neler yaptığını ona anlattırın. Unutmayalım ki her çocuğun tepkileri okul hakkında aynı olmayabilir, anne babalar olarak bizler sabırlı olmalıyız. Kurucusu olduğum Örüntü Çocuk Gelişimi ve Danışmanlık Merkezi sayfamdan bana ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ekleme Tarihi: 04 Eylül 2023 - Pazartesi

Çocuklarda oryantasyon süreci

 

Okul öncesi ve birinci sınıflar bildiğiniz üzere okula başlıyor. Çocukların erken çocukluk döneminde okula uyumları ilk zamanlar zordur.

Okul ve okul kavramıyla ilk kez tanışan, ilk defa okula başlayacak olan çocuklar, heyecanlı, korkulu ve kaygılıdırlar. Okul onlar için fobiye bile dönüşebilir. Okul fobisi çocukların ayrılık kaygısı ve sosyal kaygı yaşadığı bir durumdur. Anne babasının yahut aile büyüğünün onu okula bırakıp  bir daha geri dönmeyeceğini düşünebilirler.

Okula gitmemek için türlü bahaneler sıralayabilirler.

(karın ağrısı, kendini kötü hissetme, mide bulantısı vb.)

Bu durumda okula gitse bile okulda ani öfke patlamaları, etkinliklere katılmama, arkadaş olmama, kuralları dinlememezlik yaparlar.

Çekingendirler ve arkadaşlık kuramazlar.

Bunların hiçbirini yaşamamak için çocuğunuza sözler verip o sözleri tutmalısınız.

Özelliklede onu okula bırakırken, geri gelip onu alacağını, dışarda onu bekleyeceğine dair güven vermelisiniz.

Bu süreçte kararlılık büyük önem taşır. Okula götürmeden önce sakince ona neler olacağını tek tek anlatın. Okulla ilgili ön bilgiler verin kitaplar okuyup, görseller gösterin.

Okul kıyafetini, ayakkabısını bırakın kendisi seçsin. Okul çantasına istediği eşyaları koymasına izin verin.

Sizde bir yandan ona okul anılarınızı anlatın. Araya okulun nasıl bir yer olduğunu  cümlelerle ifade edin. Okuldan almaya geldiğinizde okulun nasıl geçtiğini, neler yaptığını ona anlattırın.

Unutmayalım ki her çocuğun tepkileri okul hakkında aynı olmayabilir, anne babalar olarak bizler sabırlı olmalıyız.

Kurucusu olduğum Örüntü Çocuk Gelişimi ve Danışmanlık Merkezi sayfamdan bana ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.