Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS
Saniye Türkay
Köşe Yazarı
Saniye Türkay
 

Çocuklara ölümü anlatmak

  Ölüm soyut bir kavramdır. 11 yaşından küçük çocuklar ölüm kavramını anlamlandıramazlar. Çocuğunuz merak edip ölüm ile ilgili sorular sormaya başladığında, hayvanlar üzerinden örnekler verebilirsiniz. Sakin bir ortamda, kısaca ve net cümlelerle (kuş,sinek,kelebek,kedi vb.) ölen bir canlının geri gelemeyeceğini anlatarak başlamalısınız. Çocuklara her söyleyeceğimiz cümleyi tekrar tekrar düşünerek söylemeliyiz. Çocuklar genelleme yaparak düşündükleri için örneğin; (Hasta olduğu için öldü !) demek yanlış bir ifadedir. Çocuk hasta olan herkesin öleceğini düşünebilir. (Deniz de öldü !) demek yanlıştır. Denize giren herkesin öleceğini düşünür. (Yaşlı olduğu için öldü !) demekte yine aynı şekilde yanlış bir ifadedir. Ölen kişiler için " O şimdi sonsuz bir uykuda, mışıl mışıl uyuyor, uykuya daldı! " gibi cümleler söylemekte doğru ifade değildir. Çocukta uyku ve kaygı bozukluklarına zemin hazırlamış oluruz. Uyuduğun da ölebileceğini düşünerek kabuslar görür. Ölen canlılar için " O melek oldu, göklere yükseldi, bizi oradan izliyor ! " cümlesi son dönemin en popülerleri arasında fakat son derece çocuklarda kavram karmaşasın da yol açan travma yaratan bir cümledir. Anne babalar lütfen bu ifadeyi kullanmayınız ! Çocuk ölen kişinin geri gelmeyeceğini net şekilde bilmelidir. Böyle yanlış cümleler yanlış ifadelerle ölüm tasvir ettiğimizde çocuğumuza yalan söylemiş oluruz ve çocuklarımıza ne olursa olsun asla yalan söylememeliyiz. Kurucusu olduğum Örüntü Çocuk Gelişimi ve Danışmanlık Merkezi sayfamdan bana mesaj atarak ulaşabilirsiniz.
Ekleme Tarihi: 24 Temmuz 2023 - Pazartesi

Çocuklara ölümü anlatmak

 

Ölüm soyut bir kavramdır.

11 yaşından küçük çocuklar ölüm kavramını anlamlandıramazlar.

Çocuğunuz merak edip ölüm ile ilgili sorular sormaya başladığında, hayvanlar üzerinden örnekler verebilirsiniz.

Sakin bir ortamda, kısaca ve net cümlelerle (kuş,sinek,kelebek,kedi vb.)

ölen bir canlının geri gelemeyeceğini anlatarak başlamalısınız. Çocuklara her söyleyeceğimiz cümleyi tekrar tekrar düşünerek söylemeliyiz.

Çocuklar genelleme yaparak düşündükleri için örneğin;

(Hasta olduğu için öldü !) demek yanlış bir ifadedir.

Çocuk hasta olan herkesin öleceğini düşünebilir.

(Deniz de öldü !) demek yanlıştır. Denize giren herkesin öleceğini düşünür.

(Yaşlı olduğu için öldü !) demekte yine aynı şekilde yanlış bir ifadedir.

Ölen kişiler için " O şimdi sonsuz bir uykuda, mışıl mışıl uyuyor, uykuya daldı! " gibi cümleler söylemekte doğru ifade değildir.

Çocukta uyku ve kaygı bozukluklarına zemin hazırlamış oluruz. Uyuduğun da ölebileceğini düşünerek kabuslar görür.

Ölen canlılar için " O melek oldu, göklere yükseldi, bizi oradan izliyor ! " cümlesi son dönemin en popülerleri arasında fakat son derece çocuklarda kavram karmaşasın da yol açan travma yaratan bir cümledir.

Anne babalar lütfen bu ifadeyi kullanmayınız !

Çocuk ölen kişinin geri gelmeyeceğini net şekilde bilmelidir.

Böyle yanlış cümleler yanlış ifadelerle ölüm tasvir ettiğimizde çocuğumuza yalan söylemiş oluruz ve çocuklarımıza ne olursa olsun asla yalan söylememeliyiz.

Kurucusu olduğum Örüntü Çocuk Gelişimi ve Danışmanlık Merkezi sayfamdan bana mesaj atarak ulaşabilirsiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Hilal Can
(11.09.2023 11:17 - #182)
Peki nasıl anlatmalıyız hocam 3 sene içinde kizim en yakinlarini 2 dedesi babaannesi ve amcası vefat etti gerçi sizin bu yazdıklarınızın hiçbirini söylemedim ama son babaannesi öldüğünde ben yaşlanmak istemiyorum yoksa ölürüm diyor bnde sadece yaşlılar ölmüyor ki Rabbim kime ne kdr ömür biçmiş se okdr yaşarız diyorum ama sanırım onu tam aydinlatamiyorum ki hep yaşlanmak istemediğini söylüyor
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.