MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Urgenç, “Memura yapılacak zam en az yüzde 65 olmalı”

EĞİTİM 13.01.2023 - 09:03, Güncelleme: 13.01.2023 - 09:03
 

Urgenç, “Memura yapılacak zam en az yüzde 65 olmalı”

Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Tayfur Urgenç, memur maaşlarının yüzde 65’e çıkartılması gerektiğini söyledi.
  Türk Eğitim Sen Nevşehir Şube başkanı Tayfur Urgenç açıklamasında, Türkiye Kamu Sen’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Ek Zam ve seyyanen zam taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Başkan Urgenç; Türkiye Kamu Sen adına konuşma yapan Türkiye kamu Sen toplu sözleşmeden sorumlu genel başkan yardımcısı Türkeş Güney ek %35 zam ve taban aylığa seyyanen zam talep etti. İfadeleriyle Türkeş Güney’in konuşmasını aktardı. Urgenç,  “Türkiye Kamu-Sen kurulduğu günden bugüne ülkemizi ilgilendiren her konuda devletinin yanında yer alan, "insanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışını benimsemiş, milli bir sivil toplum kuruluşudur. Yüzde 30 olarak açıklanan 2023 ilk yarı zammı yeterli değildir. Kaldı ki bu %30'luk oranın yüzde 8,48'i 2022 yılının ikinci yarısından kaynaklı enflasyon farkı, yüzde 8'i ise toplu sözleşme görüşmesinde kararlaştırılan zam oranıdır. Sonradan eklenen yüzde 13,52 refah payı olarak verilmesi öngörülen kısımdır. Dolayısıyla 2023 ilk yarı zammı yüzde 21,52'dir. Bu rakamı çıktığımız zaman geriye enflasyon farkı kalıyor ki enflasyon farkı gerçekte sıfır zam demektir. Bilindiği üzere asgari ücrete yüzde 55, yeniden değerleme oranı yüzde 122, özel okul ücretleri yüzde 65 olarak artırıldı. Memurların harcamaları ve ödediği vergiler bu oranda artarken memur maaşlarına verilen bu zam yetersizdir. Tekraren ifade ediyorum ki enflasyon farkı bir zam değildir. Yaşanan fiyat artışları karşısında sıkıntı yaşayan memur ve emeklinin eriyen maaşlarına 6 ay önce yapılması gereken zammın gecikmiş bir telafisidir. Sahil bandında yer alan illerimiz ile İstanbul gibi metropol illerimizde 1+1 dairelerin kiralarının 8000 TL olduğu görülmektedir. Bodrum ilçesine atanan zabıt katipleri ve mübaşir lerin hiç biri göreve başlayamamıştır. Çünkü ortalama maaş 7500 TL'dir. İstanbul'daki memurların yarısı Anadolu illerine tayin dilekçesi vermiştir. Türkiye Kamu-Sen'in topu sözleşme masasından uzak kaldığı özellikle son 12 yılda yapılan yüzdelik zamlar nedeniyle yüksek maaş alanlarla düşük maaş alanlar arasındaki makas açılmıştır. Bu nedenle zam oranları güncellenmeli ve bu ek zam alt gelirli memurları desteklemek için seyyanen olmalıdır. Bu sebeple, Türkiye Kamu-Sen olarak 2023 yılının ilk altı ayında %30 olarak açıklanan maaş zammının yeterli olmadığını, memur ve kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine yeniden değerleme oranının altı aya tekabül eden miktarı kadar yani yüzde 35 ilave yapıldığı takdirde memur maaş zamlarının anlamlı hale geleceğini düşünüyoruz. Yapılacak ilave artışın seyyanen zam şeklinde yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Tayfur Urgenç, memur maaşlarının yüzde 65’e çıkartılması gerektiğini söyledi.

 

Türk Eğitim Sen Nevşehir Şube başkanı Tayfur Urgenç açıklamasında, Türkiye Kamu Sen’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Ek Zam ve seyyanen zam taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Başkan Urgenç; Türkiye Kamu Sen adına konuşma yapan Türkiye kamu Sen toplu sözleşmeden sorumlu genel başkan yardımcısı Türkeş Güney ek %35 zam ve taban aylığa seyyanen zam talep etti. İfadeleriyle Türkeş Güney’in konuşmasını aktardı.

Urgenç,  “Türkiye Kamu-Sen kurulduğu günden bugüne ülkemizi ilgilendiren her konuda devletinin yanında yer alan, "insanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışını benimsemiş, milli bir sivil toplum kuruluşudur. Yüzde 30 olarak açıklanan 2023 ilk yarı zammı yeterli değildir. Kaldı ki bu %30'luk oranın yüzde 8,48'i 2022 yılının ikinci yarısından kaynaklı enflasyon farkı, yüzde 8'i ise toplu sözleşme görüşmesinde kararlaştırılan zam oranıdır. Sonradan eklenen yüzde 13,52 refah payı olarak verilmesi öngörülen kısımdır. Dolayısıyla 2023 ilk yarı zammı yüzde 21,52'dir. Bu rakamı çıktığımız zaman geriye enflasyon farkı kalıyor ki enflasyon farkı gerçekte sıfır zam demektir. Bilindiği üzere asgari ücrete yüzde 55, yeniden değerleme oranı yüzde 122, özel okul ücretleri yüzde 65 olarak artırıldı. Memurların harcamaları ve ödediği vergiler bu oranda artarken memur maaşlarına verilen bu zam yetersizdir. Tekraren ifade ediyorum ki enflasyon farkı bir zam değildir. Yaşanan fiyat artışları karşısında sıkıntı yaşayan memur ve emeklinin eriyen maaşlarına 6 ay önce yapılması gereken zammın gecikmiş bir telafisidir. Sahil bandında yer alan illerimiz ile İstanbul gibi metropol illerimizde 1+1 dairelerin kiralarının 8000 TL olduğu görülmektedir. Bodrum ilçesine atanan zabıt katipleri ve mübaşir lerin hiç biri göreve başlayamamıştır. Çünkü ortalama maaş 7500 TL'dir. İstanbul'daki memurların yarısı Anadolu illerine tayin dilekçesi vermiştir. Türkiye Kamu-Sen'in topu sözleşme masasından uzak kaldığı özellikle son 12 yılda yapılan yüzdelik zamlar nedeniyle yüksek maaş alanlarla düşük maaş alanlar arasındaki makas açılmıştır. Bu nedenle zam oranları güncellenmeli ve bu ek zam alt gelirli memurları desteklemek için seyyanen olmalıdır. Bu sebeple, Türkiye Kamu-Sen olarak 2023 yılının ilk altı ayında %30 olarak açıklanan maaş zammının yeterli olmadığını, memur ve kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine yeniden değerleme oranının altı aya tekabül eden miktarı kadar yani yüzde 35 ilave yapıldığı takdirde memur maaş zamlarının anlamlı hale geleceğini düşünüyoruz. Yapılacak ilave artışın seyyanen zam şeklinde yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.