KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ

Açıksaray Yeterince Tanıtılamıyor

TURİZM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.07.2014 - 18:39, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Açıksaray Yeterince Tanıtılamıyor

NEVŞEHİR(MHA) Türkiye’nin önde gelen kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya Bölgesinde, Romalılar döneminden beri önemli bir yerleşim alanı olarak bilinen Gülşehir ilçesi yakınlarındaki Açıksaray Harabelerinin etkin bir şekilde tanıtılmasının gerektiği bildirildi. Gülşehir ilçesine 3 km. uzaklıkta bulunan ve Romalılar döneminden beri önemli bir yerleşim merkezliği yapan bölgenin esas önemini bölgede Hristiyanlığın yayılma sürecinde ortaya koyduğu biliniyor. Tüf kayalara oyularak oluşturulan Açıksaray harabelerinde M.S. 964-965 yılları arasında bölgede konaklayan Bizans İmparatoru Nikephoros Photas’ın bu ziyaretinin ardından bölgenin önemli bir Bizans yerleşimi olarak dikkati çeken bölgenin 100-150 yıl daha Bizans hakimiyetinde kaldıktan sonra Türklerin bu alanlara yerleştiğini ifade ediliyor. M.S. 10-11. yüzyıla ait çok sayıda manastır ve kilisenin bulunduğu Açıksaray Harabelerinin bölgenin önemli bir dini merkez olmasının da önünü açtığını kaydeden İlgililer, bu alanda bulunan kaya kiliselerine bakıldığında Açıksaray’ın o dönemlerde Kapadokya bölgesi için önemli bir Piskoposluk merkezi olarak Bizans döneminde önemini daha da artırdığına dikkat çekiyor.
NEVŞEHİR(MHA) Türkiye’nin önde gelen kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya Bölgesinde, Romalılar döneminden beri önemli bir yerleşim alanı olarak bilinen Gülşehir ilçesi yakınlarındaki Açıksaray Harabelerinin etkin bir şekilde tanıtılmasının gerektiği bildirildi.
Gülşehir ilçesine 3 km. uzaklıkta bulunan ve Romalılar döneminden beri önemli bir yerleşim merkezliği yapan bölgenin esas önemini bölgede Hristiyanlığın yayılma sürecinde ortaya koyduğu biliniyor.
Tüf kayalara oyularak oluşturulan Açıksaray harabelerinde M.S. 964-965 yılları arasında bölgede konaklayan Bizans İmparatoru Nikephoros Photas’ın bu ziyaretinin ardından bölgenin önemli bir Bizans yerleşimi olarak dikkati çeken bölgenin 100-150 yıl daha Bizans hakimiyetinde kaldıktan sonra Türklerin bu alanlara yerleştiğini ifade ediliyor.
M.S. 10-11. yüzyıla ait çok sayıda manastır ve kilisenin bulunduğu Açıksaray Harabelerinin bölgenin önemli bir dini merkez olmasının da önünü açtığını kaydeden İlgililer, bu alanda bulunan kaya kiliselerine bakıldığında Açıksaray’ın o dönemlerde Kapadokya bölgesi için önemli bir Piskoposluk merkezi olarak Bizans döneminde önemini daha da artırdığına dikkat çekiyor.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.