Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Kapadokya Üniversitesinde 'Düşünmek' temalı konferans düzenlendi

EĞİTİM 17.11.2018 - 22:43, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Kapadokya Üniversitesinde 'Düşünmek' temalı konferans düzenlendi

Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, üniversite tarafından düzenlenen konferansta öğrencilerle bir araya geldi.
  Kapadokya Üniversitesinin düzenlediği, Başbakan Eski Başdanışmanı, Gazeteci, Yazar ve Akademisyen Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün’ün konuşmacı olarak katıldığı “Düşünmek, Bilmek ve Yapmak” adlı konferansta gençlere “Düşünmek kutsal değil, değerlidir” mesajı verildi.   Kapadokya Üniversitesi Mustafapaşa Yerleşkesinde yer alan Oktay Sinanoğlu Konferans Salonunda katılımcılara düşünmenin kutsal değil değerli olduğunu vurgulayarak “Herkesin yaptığı bir şey neden kutsal olsun ki” sorusunu yönelten Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, “Düşünmenin kutsal olduğunu söylemek, insanın diğer varlıklardan kendini ayırırken geliştirdiği bir egodan ibarettir. Zira düşünmek insanın ayırt edici bir özelliği değildir. Ayrıca yalnız insanlar değil yunus balıkları da kendilerine göre düşünüyor, kargalar da çok zeki varlıklardır ve dokuza kadar sayabilirler. Yani niteliksel bir farklılık ya da üstünlük yok, kıyaslamalı bir farklılık ya da üstünlük var. Zaten düşünmek özel bir yetenek ya da kabiliyet gerektirmez” şeklinde konuştu.   İnsanın düşünmesinin değil, bir şeylerin üzerine düşünmesinin önemli olduğunu ve bir şeyin üzerine düşünmenin tecrübe, emek ve metot gerektirdiğini ifade ederek bu metotlar hakkında katılımcılara düşüncelerini aktaran Prof. Dr. Öğün, daha sonra “Doğa bilimlerinde objektiflik, beşeri bilimlerde ise tarafsızlık söz konusudur” fikrinden hareketle Sigmunt Freud, Max Weber, Karl Marx gibi düşünürlerin özneli düşünürler olduğundan bahsederek beşeri bilimler hakkındaki görüşlerini katılımcılara aktardı.   Prof. Dr. Öğün, konferansın son bölümünde “Bir şeyi bilme değil, niçin bildiğini bilmek maharettir. Bu bağlamda bilgi yarışmaları bilgiye yapılan en büyük hakarettir çünkü bu yarışmalar metotlu bir bilgi istemez. Üstelik bu yarışmalar bilgiyi ölçmediği gibi kopyaya dayalı bilme kepazeliğini de bu sisteme sokup anlamsız bilmeyi alkışlatır. Tüm bu olanlar yanlıştır” dedi.   Kapadokya Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerinin yanı sıra bölge halkının da katılım sağladığı konferans, Prof Dr. Öğün’ün gençlerin sorularını cevapladığı soru cevap kısmının ardından sona erdi.
Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, üniversite tarafından düzenlenen konferansta öğrencilerle bir araya geldi.

 

Kapadokya Üniversitesinin düzenlediği, Başbakan Eski Başdanışmanı, Gazeteci, Yazar ve Akademisyen Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün’ün konuşmacı olarak katıldığı “Düşünmek, Bilmek ve Yapmak” adlı konferansta gençlere “Düşünmek kutsal değil, değerlidir” mesajı verildi.

 

Kapadokya Üniversitesi Mustafapaşa Yerleşkesinde yer alan Oktay Sinanoğlu Konferans Salonunda katılımcılara düşünmenin kutsal değil değerli olduğunu vurgulayarak “Herkesin yaptığı bir şey neden kutsal olsun ki” sorusunu yönelten Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, “Düşünmenin kutsal olduğunu söylemek, insanın diğer varlıklardan kendini ayırırken geliştirdiği bir egodan ibarettir. Zira düşünmek insanın ayırt edici bir özelliği değildir. Ayrıca yalnız insanlar değil yunus balıkları da kendilerine göre düşünüyor, kargalar da çok zeki varlıklardır ve dokuza kadar sayabilirler. Yani niteliksel bir farklılık ya da üstünlük yok, kıyaslamalı bir farklılık ya da üstünlük var. Zaten düşünmek özel bir yetenek ya da kabiliyet gerektirmez” şeklinde konuştu.

 

İnsanın düşünmesinin değil, bir şeylerin üzerine düşünmesinin önemli olduğunu ve bir şeyin üzerine düşünmenin tecrübe, emek ve metot gerektirdiğini ifade ederek bu metotlar hakkında katılımcılara düşüncelerini aktaran Prof. Dr. Öğün, daha sonra “Doğa bilimlerinde objektiflik, beşeri bilimlerde ise tarafsızlık söz konusudur” fikrinden hareketle Sigmunt Freud, Max Weber, Karl Marx gibi düşünürlerin özneli düşünürler olduğundan bahsederek beşeri bilimler hakkındaki görüşlerini katılımcılara aktardı.

 

Prof. Dr. Öğün, konferansın son bölümünde “Bir şeyi bilme değil, niçin bildiğini bilmek maharettir. Bu bağlamda bilgi yarışmaları bilgiye yapılan en büyük hakarettir çünkü bu yarışmalar metotlu bir bilgi istemez. Üstelik bu yarışmalar bilgiyi ölçmediği gibi kopyaya dayalı bilme kepazeliğini de bu sisteme sokup anlamsız bilmeyi alkışlatır. Tüm bu olanlar yanlıştır” dedi.

 

Kapadokya Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerinin yanı sıra bölge halkının da katılım sağladığı konferans, Prof Dr. Öğün’ün gençlerin sorularını cevapladığı soru cevap kısmının ardından sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.