Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Nevşehirli Çiftçilerin Hasat Zamanı Başladı

NEVŞEHİR 16.07.2017 - 21:42, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Nevşehirli Çiftçilerin Hasat Zamanı Başladı

Nevşehir’de çiftçiler hasat zamanının başlaması ile ürünlerini almaya başladı.
Nevşehir’de çiftçiler hasat zamanının başlaması ile ürünlerini almaya başladı.   Nevşehir’de borcu olan çiftçiler verimi yüksek olan ürün fiyatlarının yüksek olmasını umuyor.   Piyasa fiyatları, belirsizliğini sürdürürken (TMO) emanet ürün alımına başladı. Borcu artan çiftçi ise, verimi bu yıl daha yüksek olan ürününün alım fiyatının; geçen yıldan yüksek olmasını umut etti.         Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yeni hasat sezonu için hazırlıklarını tamamladı. Nevşehir’de hasat mevsiminin başlaması ile birlikte üreticinin aklındaki sorular da artmaya başladı. Geçtiğimiz hafta, hükümet kanadından yapılan “İthalatta gümrük vergilerini düşürme” açıklaması, çiftçinin belini bükmüştü. Borcu fazla olan çiftçi, bir olumsuzluk da TMO alımlarında yaşamak istemiyor. Verimin bu yıl, geçtiğimiz yıllara göre fazla olduğunu dile getiren üreticiler, alım fiyatlarının daha yüksek olmasını talep ediyor. Kilogram fiyatı, 2016'da  85 ile 90 kuruş arasında değişen arpa ve buğdayın; bu yıl en az 1 TL'den alınmasını istiyor. TMO kadar, tüccarları tercih eden çiftçiler de bulunuyor. Keyfi fiyat belirlemeleri, kaçınılmaz oluyor. 2016 yılında ekmeklik buğdayın alım fiyatı ton başına 910, pariteye göre makarnalık buğday fiyatı bin TL olarak belirlenmişti.         Hükümetin geçtiğimiz hafta gümrük vergilerinin düşürülmesine yönelik yaptığı açıklamanın çiftçinin moralini bozduğunu aktaran yetkililer, “Tam da hasat zamanı uygun olmayan bir karar alındı. Çiftçinin yükü ağır, borcu var. Borcunu kapatmanın yollarını arıyor. Tüccarları tercih eden, üreticiler de var” ifadelerini kullandılar.         Nevşehir’de ürün alan çiftçiler,  üretici, stok yapmayı göze alamıyor. Borçlarını bir an önce ödemek mecburiyetinde olan çiftçiler, TMO'nun beklediği ücret ile alım yapmadığını öne sürerek tüccarlara yönelmeye başladı.  
Nevşehir’de çiftçiler hasat zamanının başlaması ile ürünlerini almaya başladı.

Nevşehir’de çiftçiler hasat zamanının başlaması ile ürünlerini almaya başladı.

 

Nevşehir’de borcu olan çiftçiler verimi yüksek olan ürün fiyatlarının yüksek olmasını umuyor.

 

Piyasa fiyatları, belirsizliğini sürdürürken (TMO) emanet ürün alımına başladı. Borcu artan çiftçi ise, verimi bu yıl daha yüksek olan ürününün alım fiyatının; geçen yıldan yüksek olmasını umut etti.
     

 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yeni hasat sezonu için hazırlıklarını tamamladı. Nevşehir’de hasat mevsiminin başlaması ile birlikte üreticinin aklındaki sorular da artmaya başladı. Geçtiğimiz hafta, hükümet kanadından yapılan “İthalatta gümrük vergilerini düşürme” açıklaması, çiftçinin belini bükmüştü. Borcu fazla olan çiftçi, bir olumsuzluk da TMO alımlarında yaşamak istemiyor. Verimin bu yıl, geçtiğimiz yıllara göre fazla olduğunu dile getiren üreticiler, alım fiyatlarının daha yüksek olmasını talep ediyor. Kilogram fiyatı, 2016'da  85 ile 90 kuruş arasında değişen arpa ve buğdayın; bu yıl en az 1 TL'den alınmasını istiyor. TMO kadar, tüccarları tercih eden çiftçiler de bulunuyor. Keyfi fiyat belirlemeleri, kaçınılmaz oluyor. 2016 yılında ekmeklik buğdayın alım fiyatı ton başına 910, pariteye göre makarnalık buğday fiyatı bin TL olarak belirlenmişti.
     

 

Hükümetin geçtiğimiz hafta gümrük vergilerinin düşürülmesine yönelik yaptığı açıklamanın çiftçinin moralini bozduğunu aktaran yetkililer, “Tam da hasat zamanı uygun olmayan bir karar alındı. Çiftçinin yükü ağır, borcu var. Borcunu kapatmanın yollarını arıyor. Tüccarları tercih eden, üreticiler de var” ifadelerini kullandılar.
     

 

Nevşehir’de ürün alan çiftçiler,  üretici, stok yapmayı göze alamıyor. Borçlarını bir an önce ödemek mecburiyetinde olan çiftçiler, TMO'nun beklediği ücret ile alım yapmadığını öne sürerek tüccarlara yönelmeye başladı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.