Alev Alatlı ile murakabe günleri

  NEVŞEHİR(MHA) Kapadokya Üniversitesinin yeni başlattığı etkinlik serisi "Alev Alatlı ile Murakabe Günleri” her hafta farklı konukları ve konuları ile canlı yayında izleyicileri ile buluşuyor.

 

Mütevelli Heyet Başkanı Alev Alatlı tarafından hazırlanan ve YouTube kanalından her hafta canlı olarak yayınlanan "Alev Alatlı ile Murakabe Günleri"nin ilki geçtiğimiz hafta Ayşe Böhürler’in moderatörlüğünde ve Rektör Prof. Dr. Hasan Ali Karasar’ın katılımıyla yapıldı. 

 

17 Nisan 2020 tarihinde yayınlanan ikinci söyleşide ise, Tarihçi, Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı konuk olurken, moderatörlüğü Rektör Prof. Dr. Hasan Ali Karasar yaptı.

 

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Korona virüs’ün Türk tarihinin ilk ciddi salgını olduğunu belirterek, “Tarihte yaşanmış veba salgınlarını Türk toplumları fazla paniğe kapılmadan karşılamıştır. Bizim topraklarımızda karşılaşılan tahribat, Akdeniz limanlarındaki gibi çok korkunç boyutta seyretmemiştir. Bunda bazı sabit mekanizmaların rol oynadığını zannediyorum. Avrupa'da olduğu gibi kalabalığın yaşadığı “yahudhane” denilen apartmanların az sayıda olması, İstanbul'da kalabalık ailelerin yaşamaması ve bunun yanında hamam kültürü, gusül abdesti gibi dini, kültürel temizlik ögeleri, sebepler arasında gösterilebilir" dedi.

 

“Eski Dünya Bitti, Artık Sanal Kültüre Kaldık” Hastalıkların yayılmasında önemli rol oynayan bir diğer faktörün ticaret ilişkileri olduğuna dikkat çeken Ortaylı, şöyle konuştu: "Avrupa'da salgınların daha şiddetli yaşanmasının sebeplerinden birisi de yaygın olarak kullandıkları ticaret biçimleridir. Justinianus Döneminde Çin'den gemi gelmiş ve veba yayılmış. Ama bizim uzak Asya'dan gelen ticaretimiz, kervan ticaretidir. Kervan ticareti, gemiler kadar sıhhatsiz değil çünkü mal değişimi, konaklama ve temizlenme gibi seçenekleri var. Gemiler bir yerden kalktığında, gideceği yere kadar aynı mal, hayvan ve yiyecekle seyahat etmek zorundadır. Gemi, insan hayatını ve medeniyetini değiştirdi ama bunlarla birlikte hastalık da, pislik de taşıdı ve salgını da getirdi. Amerika’nın keşfi, iki taraflı hastalık taşımıştır. Bizden çiçek hastalığı gitmiştir, oradan frengi gelmiştir."

 

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Korona virüsün henüz tam olarak anlaşılmadığına işaret ederek, vatandaşların bu süreçte fazla sinirlenmemesi, sokağa çıkmaması ve evde oturması gerektiğinin altını çizdi. Salgının bir süre sosyal alışkanlıkları değiştireceğini vurgulayan Ortaylı, "Bundan sonra da sokağa çıkacak, bazı yerlere gideceğiz ama artık toplantı, büyük konferans, konser, opera gibi etkinlikler farklı tarzda olacak. Artık eski dünya bitti, bundan sonra tamamen sanal kültüre kaldık." diye konuştu. “Amerika, Korona Etkisinden Çıkmak İster mi?”

 

Korona virüs dolayısıyla hayatın ve sosyal aktivitelerin sadece bir müddet kısıtlanacağını vurguladıktan sonra canlı yayına gelen bir soru üzerine konuşan Alev Alatlı ise "Amerika, kadim doğrularını kaybetti ve sarsılmaya başladı. Amerika’yı Amerika yapan, paradır. Özgürlük, para kazanma özgürlüğüdür. Ama bugün bakıyorsunuz, gelir dağılımı itibariyle dünyanın en kötü ikinci gelir dağılımına sahip ülkesi oldu. Ayrıca Amerika'da 43 binden fazla tarikat var, Trump seçimi yüzde 34 oyla kazanmıştır ama ne kadarı temsil ettiği meçhul. Yani bunların hepsi bütünlüğü zedeleyen şeyler. Amerika eğer sosyal, dini ve benzer yeni ilkelerin etrafında birleşmezse, bir kopuş beklerim. Açıkçası ben böyle de bir propaganda görmüyorum ama bekliyorum." dedi. Alatlı, “Amerika mutlaka Korona virüsün etkisinden çıkacaktır ama asıl soru, çıkmak ister mi?” şeklinde konuştu.

 

Yaklaşık 2 saat süren canlı yayında Amerika, Çin, Rusya, İran gibi farklı ülkeler üzerinden konuşan Alev Alatlı ile Prof. Dr. İlber Ortaylı, yayının sonunda izleyenlerin sorularını yanıtladılar. "Alev Alatlı ile Murakabe Günleri" canlı yayın söyleşileri önümüzdeki günlerde de izleyicileri ile buluşmaya devam edecek.