Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Vatandaş Kredi Batağından Çıkmak İçin Takside Koşacak

TÜRKİYE GÜNDEMİ 27.09.2016 - 14:59, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Vatandaş Kredi Batağından Çıkmak İçin Takside Koşacak

Bankaların verdiği tüketici kredisi ve kredi kartlarına olan borçlardan dolayı 7.2 milyar tl borcun takipte olduğu belirtiliyor. Toplam tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 17.5 milyar tl gibi rekor bir rakama ulaşmış durumda.
Bankaların verdiği tüketici kredisi ve kredi kartlarına olan borçlardan dolayı 7.2 milyar tl borcun takipte olduğu belirtiliyor. Toplam tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 17.5 milyar tl gibi rekor bir rakama ulaşmış durumda.     Hatırlayın, bir ara iş o kadar çığırından çıkmıştı ki, bankalar caddelere “kredi kartı stantları” kurmuşlar, gelip gidene kredi kartı dağıtıyorlardı.     Bir kişi, 7-8 ayrı bankadan kredi kartı alabiliyordu.       Bankaların, “TC numaranı at, kredi kartın 15 dakikada hazır” reklamları, hâlâ hafızalarda!     Şimdi gelinen noktada: Bankalar, halen, borcunu ödemeyen 2 milyon 670 bin kişi hakkında icra takip işlemi yürütüyor.     Borcunu ödeyeceğini taahhüt edip de ödemeyen 110 bin 371 kişi de hapis cezası almış durumda.     Belki taksitlendirme nefes aldıracak ama sorunu çözecek mi dersiniz?     Kredi kartı ve tüketici kredisi bakiyelerini ödemekte zorlanan vatandaşların borçlarının 72 ay vadeyle yapılandırılmasına ilişkin karar kapsamında 17,5 milyar liralık borç yapılandırılmayı bekliyor.   Yapılandırmanın detaylarının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) ilgili düzenlemesinin ardından netleşmesi bekleniyor. Borçlu durumdaki tüketici lehine “nefes aldıracak” uygulamaların yer alacağı düzenlemeler, ihtiyaç kredilerini ve bireysel kredi kartlarını kapsayacak.     21 Eylül’de alınan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları sonucu, kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri, kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda bir defaya mahsus en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere bankalar tarafından taksitlendirilecek.     İhtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin de borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilmesine imkan sağlanacak. BDDK verilerine göre, takipteki ihtiyaç kredileri 10,3 milyar lira ve takipteki bireysel kredi kartları 7,2 milyar liraya kadar çıkıyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin Temmuz 2016 verilerine göre, bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan ihtiyaç ve diğer krediler 19,3 milyon kişiyi, bireysel kredi kartları ise 22,1 milyon kişiyi oluşturuyor.   21 Eylül’de alınan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları neticesinde, kredi kartlarında 9 ay olarak uygulanmakta olan genel taksit sınırının 12 aya çıkarıldığını anımsatarak, “Yeni EKK kararlarına göre, sektör ve ürün bazında farklı taksit uygulamalarının korunması öngörülmektedir.   Gıda, akaryakıt ve telekomünikasyon ürünlerinde ise taksit imkanı olmayacağını öğrenmiş bulunuyoruz.   Açıklanan bu düzenleme planlarının ülkemiz ekonomisini canlandırmak üzere olumlu katkılar yapması beklenmektedir.  
Bankaların verdiği tüketici kredisi ve kredi kartlarına olan borçlardan dolayı 7.2 milyar tl borcun takipte olduğu belirtiliyor. Toplam tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 17.5 milyar tl gibi rekor bir rakama ulaşmış durumda.

Bankaların verdiği tüketici kredisi ve kredi kartlarına olan borçlardan dolayı 7.2 milyar tl borcun takipte olduğu belirtiliyor. Toplam tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 17.5 milyar tl gibi rekor bir rakama ulaşmış durumda.

 

 

Hatırlayın, bir ara iş o kadar çığırından çıkmıştı ki, bankalar caddelere “kredi kartı stantları” kurmuşlar, gelip gidene kredi kartı dağıtıyorlardı.

 

 

Bir kişi, 7-8 ayrı bankadan kredi kartı alabiliyordu.

 

 

 

Bankaların, “TC numaranı at, kredi kartın 15 dakikada hazır” reklamları, hâlâ hafızalarda!

 

 

Şimdi gelinen noktada:

Bankalar, halen, borcunu ödemeyen 2 milyon 670 bin kişi hakkında icra takip işlemi yürütüyor.

 

 

Borcunu ödeyeceğini taahhüt edip de ödemeyen 110 bin 371 kişi de hapis cezası almış durumda.

 

 

Belki taksitlendirme nefes aldıracak ama sorunu çözecek mi dersiniz?

 

 

Kredi kartı ve tüketici kredisi bakiyelerini ödemekte zorlanan vatandaşların borçlarının 72 ay vadeyle yapılandırılmasına ilişkin karar kapsamında 17,5 milyar liralık borç yapılandırılmayı bekliyor.

 


Yapılandırmanın detaylarının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) ilgili düzenlemesinin ardından netleşmesi bekleniyor. Borçlu durumdaki tüketici lehine “nefes aldıracak” uygulamaların yer alacağı düzenlemeler, ihtiyaç kredilerini ve bireysel kredi kartlarını kapsayacak.

 

 

21 Eylül’de alınan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları sonucu, kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri, kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda bir defaya mahsus en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere bankalar tarafından taksitlendirilecek.

 

 

İhtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin de borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilmesine imkan sağlanacak.

BDDK verilerine göre, takipteki ihtiyaç kredileri 10,3 milyar lira ve takipteki bireysel kredi kartları 7,2 milyar liraya kadar çıkıyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin Temmuz 2016 verilerine göre, bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan ihtiyaç ve diğer krediler 19,3 milyon kişiyi, bireysel kredi kartları ise 22,1 milyon kişiyi oluşturuyor.

 

21 Eylül’de alınan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları neticesinde, kredi kartlarında 9 ay olarak uygulanmakta olan genel taksit sınırının 12 aya çıkarıldığını anımsatarak, “Yeni EKK kararlarına göre, sektör ve ürün bazında farklı taksit uygulamalarının korunması öngörülmektedir.

 


Gıda, akaryakıt ve telekomünikasyon ürünlerinde ise taksit imkanı olmayacağını öğrenmiş bulunuyoruz.

 


Açıklanan bu düzenleme planlarının ülkemiz ekonomisini canlandırmak üzere olumlu katkılar yapması beklenmektedir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.