MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Ünlü Sanatçı Gülben Ergen Kapadokya'da

TURİZM 28.09.2016 - 14:11, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Ünlü Sanatçı Gülben Ergen Kapadokya'da

Gülben Ergen, Mahsun Kırmızıgül’ün yeni sinema filmi “Vezir Parmağı” nedeniyle haftalardır bulunduğu Kapadokya’yı bu kez turist olarak gezdi.
Gülben Ergen, Mahsun Kırmızıgül’ün yeni sinema filmi “Vezir Parmağı” nedeniyle haftalardır bulunduğu Kapadokya’yı bu kez turist olarak gezdi.       Uzun zamandır yeni bir başlangıç için bu kadar heyecanlanmamıştım. Mahsun Kırmızıgül’ün yeni sinema filmi “Vezir Parmağı” için yaz boyu süren hazırlık ve provalar sonrası çekim için haftalardır Kapadokya’dayız. Çocuklarımın okula başlaması ile bir günlüğüne bile olsa İstanbul’a sıklıkla gelip, bu güzel şehre tekrar geri dönüyorum.      Nevşehir ve Kayseri havaalanı yolları benden sorulur oldu...      Bir günümü ilk kez, sizler için, turistlik güzellikleri ile dünyaya nam salmış bu coğrafyaya ayırdım.  Milyonlarca yıl önce Erciyes -Hasan-Melendiz volkanik dağlarının patlamasıyla oluşan tüf tabakasının bu bölgede yoğunlaşması ile ortaya olağanüstü bir görüntü çıkmış. Yıllar boyu kar, yağmur ve rüzgarın aşındırması sonucunda ortaya çıkan peribacaları, kiliseler, gizemli yeraltı şehirleri, manastırlarla dolu bu coğrafyanın gözdesi, onu gökyüzünden seyretmenizi sağlayan balonlar... Dünya tarihi mirasında ve UNESCO ‘nun koruması altında olan Kapadokya’yı mutlaka gezmeli, görmelisiniz dedi .   Merak ettiklerini Gülben Ergen sordu! * Balonun Kapadokya ile özdeşleşmesini nasıl yorumluyorsunuz? - Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Dinler: Balon Kapadokya için çok büyük önem taşıyor. Eskiden Kapadokya’ya insanlar sadece peribacalarını görmek için geliyordu. Gelmişken de balona binelim diyorlardı. Ama şimdi insanların bir kısmı sadece balona binmek için geliyor. Kapadokya’da assolist artık balon oldu.       * Balona binerken ve inerken yapılan ritüeller neler?   - Montgolfier Kardeşler ilk kez balonla uçtuktan sonra ölmedik diye kutlama yapmış. O kutlama eskiden günümüze kadar devam etmiş. Hâlâ balon yere indikten sonra bu kutlama yapılır.     * Bugüne kadar üç kaza olmuş. Balon ne kadar güvenli bir hava aracı? - O kazalar maalesef çok üzücüydü. İki kazanın olma biçimi de aynıydı. Havada balonların birbiriyle çarpmasıyla gerçekleşti. Havalanan balonlar yukarıdaki balona çarptı. Balonun üzerindeki paraşüt yırtıldı ve serbest düşüş oldu. Balon dünyanın en güvenli hava aracıdır. Evet üç kaza oldu ama toplamda 2015 yılında Kapadokya’da 450 bin kişi uçtu. Bu sene turizmin kötü gitmesi nedeniyle eylül ayına kadar 200 bin kişi balona bindi. Balonda kaza ve ölüm oranı çok düşük. Uçaklarda bu oran çok daha yüksek. * Kapadokya’da balon gezisi kaç senesinde yapılmaya başlandı? - 1989 yılında. Burada o dönemde otelleri olan Alman bir şirket ilk kez balon getirtmişti. O yıl sadece 30 kişi balona bindi. O zamanlar balon şimdiki kadar popüler değildi. Zaman içerisinde firmalar bu işi ticarete dökmeye başladı. Ve balon turları çoğaldı. Şu anda Kapadokya’da 25 balon firması var. Artık yurtdışına pilot ihraç ediyoruz. Afrika’da uçan Türk pilotlarımız var.  
Gülben Ergen, Mahsun Kırmızıgül’ün yeni sinema filmi “Vezir Parmağı” nedeniyle haftalardır bulunduğu Kapadokya’yı bu kez turist olarak gezdi.

Gülben Ergen, Mahsun Kırmızıgül’ün yeni sinema filmi “Vezir Parmağı” nedeniyle haftalardır bulunduğu Kapadokya’yı bu kez turist olarak gezdi.

 

 

 

Uzun zamandır yeni bir başlangıç için bu kadar heyecanlanmamıştım. Mahsun Kırmızıgül’ün yeni sinema filmi “Vezir Parmağı” için yaz boyu süren hazırlık ve provalar sonrası çekim için haftalardır Kapadokya’dayız. Çocuklarımın okula başlaması ile bir günlüğüne bile olsa İstanbul’a sıklıkla gelip, bu güzel şehre tekrar geri dönüyorum. 

 

 


Nevşehir ve Kayseri havaalanı yolları benden sorulur oldu... 
 

 

Bir günümü ilk kez, sizler için, turistlik güzellikleri ile dünyaya nam salmış bu coğrafyaya ayırdım. 
Milyonlarca yıl önce Erciyes -Hasan-Melendiz volkanik dağlarının patlamasıyla oluşan tüf tabakasının bu bölgede yoğunlaşması ile ortaya olağanüstü bir görüntü çıkmış. Yıllar boyu kar, yağmur ve rüzgarın aşındırması sonucunda ortaya çıkan peribacaları, kiliseler, gizemli yeraltı şehirleri, manastırlarla dolu bu coğrafyanın gözdesi, onu gökyüzünden seyretmenizi sağlayan balonlar...

Dünya tarihi mirasında ve UNESCO ‘nun koruması altında olan Kapadokya’yı mutlaka gezmeli, görmelisiniz dedi .

 

Merak ettiklerini Gülben Ergen sordu!

* Balonun Kapadokya ile özdeşleşmesini nasıl yorumluyorsunuz?
- Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Dinler: Balon Kapadokya için çok büyük önem taşıyor. Eskiden Kapadokya’ya insanlar sadece peribacalarını görmek için geliyordu. Gelmişken de balona binelim diyorlardı. Ama şimdi insanların bir kısmı sadece balona binmek için geliyor. Kapadokya’da assolist artık balon oldu.
 

 

 


* Balona binerken ve inerken yapılan ritüeller neler?

 


- Montgolfier Kardeşler ilk kez balonla uçtuktan sonra ölmedik diye kutlama yapmış. O kutlama eskiden günümüze kadar devam etmiş. Hâlâ balon yere indikten sonra bu kutlama yapılır.
 

 


* Bugüne kadar üç kaza olmuş. Balon ne kadar güvenli bir hava aracı?


- O kazalar maalesef çok üzücüydü. İki kazanın olma biçimi de aynıydı. Havada balonların birbiriyle çarpmasıyla gerçekleşti. Havalanan balonlar yukarıdaki balona çarptı. Balonun üzerindeki paraşüt yırtıldı ve serbest düşüş oldu. Balon dünyanın en güvenli hava aracıdır. Evet üç kaza oldu ama toplamda 2015 yılında Kapadokya’da 450 bin kişi uçtu. Bu sene turizmin kötü gitmesi nedeniyle eylül ayına kadar 200 bin kişi balona bindi. Balonda kaza ve ölüm oranı çok düşük. Uçaklarda bu oran çok daha yüksek.



* Kapadokya’da balon gezisi kaç senesinde yapılmaya başlandı?


- 1989 yılında. Burada o dönemde otelleri olan Alman bir şirket ilk kez balon getirtmişti. O yıl sadece 30 kişi balona bindi. O zamanlar balon şimdiki kadar popüler değildi. Zaman içerisinde firmalar bu işi ticarete dökmeye başladı. Ve balon turları çoğaldı. Şu anda Kapadokya’da 25 balon firması var. Artık yurtdışına pilot ihraç ediyoruz. Afrika’da uçan Türk pilotlarımız var.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.