MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Prostat’a dikkat

SAĞLIK 17.09.2019 - 13:14, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:49
 

Prostat’a dikkat

Prostat, erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezi. Kalın bağırsağın son kısmının önünde ve mesanenin altında yerleşmiş. İdrar yolunu çepeçevre sarar. Sağlıklı prostat bezi geçlerde yaklaşık bir ceviz büyüklüğünde.
  NEVŞEHİR(MHA) Prostat, erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezi. Kalın bağırsağın son kısmının önünde ve mesanenin altında yerleşmiş. İdrar yolunu çepeçevre sarar. Sağlıklı prostat bezi geçlerde yaklaşık bir ceviz büyüklüğünde.   Konuya ilişkin İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamalarda; “Prostat bezini oluşturan hücrelerin kontrolsüz büyümesi sonucu prostat kanseri gelişebilir. Bu kanser hücreleri zamanla prostatı terk edip başta kemikler olmak üzere başka organlara yayılabilir Nedenleri. Prostat kanserinin kesin nedenleri bilinmemektedir. Yaş ilerledikçe risk artar. Birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riski daha yüksektir. Beslenme alışkanlıkları (doymuş yağlardan ve kırmızı etten zengin, sebze ve meyveden fakir bir diyet) prostat kanseri riskini artıra bilir. Kanserin ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebileceği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği bir hastalıktır. 09-10 Aralık 2015 tarihleri arasında yapılan prostat çalıştayında; Türkiye’de prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olmasından dolayı, toplumda farkındalık oluşturmanın önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresi uzatılabilir. Bu amaçla; 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Günü vesilesi ile Ailesinde 1.derece akrabasında prostat kanseri olanların 40 yaşından itibaren üroloji kontrolüne gitmesi gerekmektedir. Dünya prostat günü nedeni ile Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda Merkez ve tüm İlçelerde KETEM, TSM ve Aile Sağlığı merkezlerinde ve diğer sağlık birimlerince halkımıza dağıtılan broşürlerle bilgilendirme ve farkındalık çalışması yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.
Prostat, erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezi. Kalın bağırsağın son kısmının önünde ve mesanenin altında yerleşmiş. İdrar yolunu çepeçevre sarar. Sağlıklı prostat bezi geçlerde yaklaşık bir ceviz büyüklüğünde.

 

NEVŞEHİR(MHA) Prostat, erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezi. Kalın bağırsağın son kısmının önünde ve mesanenin altında yerleşmiş. İdrar yolunu çepeçevre sarar. Sağlıklı prostat bezi geçlerde yaklaşık bir ceviz büyüklüğünde.

 

Konuya ilişkin İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamalarda; “Prostat bezini oluşturan hücrelerin kontrolsüz büyümesi sonucu prostat kanseri gelişebilir. Bu kanser hücreleri zamanla prostatı terk edip başta kemikler olmak üzere başka organlara yayılabilir Nedenleri. Prostat kanserinin kesin nedenleri bilinmemektedir. Yaş ilerledikçe risk artar. Birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riski daha yüksektir. Beslenme alışkanlıkları (doymuş yağlardan ve kırmızı etten zengin, sebze ve meyveden fakir bir diyet) prostat kanseri riskini artıra bilir. Kanserin ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebileceği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği bir hastalıktır. 09-10 Aralık 2015 tarihleri arasında yapılan prostat çalıştayında; Türkiye’de prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olmasından dolayı, toplumda farkındalık oluşturmanın önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresi uzatılabilir. Bu amaçla; 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Günü vesilesi ile Ailesinde 1.derece akrabasında prostat kanseri olanların 40 yaşından itibaren üroloji kontrolüne gitmesi gerekmektedir. Dünya prostat günü nedeni ile Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda Merkez ve tüm İlçelerde KETEM, TSM ve Aile Sağlığı merkezlerinde ve diğer sağlık birimlerince halkımıza dağıtılan broşürlerle bilgilendirme ve farkındalık çalışması yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.