MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Nevşehir Ne Çekiyorsa Dizilerden Çekiyor !

KÜLTÜR-SANAT 03.03.2017 - 01:27, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Nevşehir Ne Çekiyorsa Dizilerden Çekiyor !

Çoban Yıldızı dizisi, ilk bölümünde izlenme oranları fazla olmasına rağmen Nevşehir ilinin örf, adet ve anenelerine uymayan senaryosu ile izleyicilerden tepki çekti.
Çoban Yıldızı dizisi,  ilk bölümünde izlenme oranları fazla olmasına rağmen  Nevşehir ilinin örf, adet ve anenelerine uymayan senaryosu ile izleyicilerden tepki çekti.   Sosyal Medya üzerinden Kırlangıç Dizisine , Nevşehirde ne ağa nede feodal yapı vardır, insanlar kararlarını hür iradeleriyle verir. Bırakın kızların zorla evlendirmesi nerdeyse görücü usulü evlilik bile kalmamıştır. Saçma sapan hikayelerinize lütfen Nevşehir  malzeme yapmayın. FOX Tv de yayımına başlanan ÇOBAN YILDIZI dizisini memleketimi rencide ettiği için protesto ediyorum. Denildi.   Bunların yanı sıra film geneline bakıldığında oyunda sergilenen bir ağalık sistemi Nevşehir’de yok. Dizi oyuncularının ise ne şivesi, nede kıyafeti yöre halkı ile bağdaşıyor.    Peri Bacaları ile ünlü Kapadokya bölgesi birçok film için bulunmaz yer olurken, konaklarda çekilen birçok film de ağalık sisteminin gösterilmesi Nevşehir’in kültürel yaşantısını bilmeyen kişiler için kötü bir algı oluşturuyor.   Dizi daha ilk bölümünden deyimi yerinde ise “ölü doğdu” ama gelecek bölümlerde neler olacağı merak konusu olması gerekirken, küfürlü konuşmaların devamını düşünerek diziyi izlememe kararı alan aileler var.     Asmalı Konak filmi ile zirve yapan Kapadokya bölgesi televizyon dizilerinin en çok aranan mekanı olurken, işlenen senaryolar eski Türkiye’den kalma ağalık sistemlerini ekrana yansıtıyor.   Modern çağa ayak uyduran yaklaşık yılda 2 milyon turisti ağırlayan bölgenin merkezi Nevşehir’e bu tür filmler, kültürel açıdan zarar veriyor.   Nevşehirli insanlar burada çekilen filmlerde halk bölgenin giyim, yaşam tarzı ve şivesinin yansıtılmasını istiyor.   Ağalık sistemi, feodal yapı gibi bölgede varmış gibi gösterilen geri kalmış uygulamalar, filmi izleyen seyirciler üzerinde “Nevşehir’de yaşamın bu şekilde mi ?” olduğu sorularını akıllara getiriyor.   Filmi çok yapmacık bulan Nevşehir halkı, bölgeye göre giyim kuşamlar ve yöre dili daha ön plana çıkarılmasının altını çiziyor.   Diziye Muhasebeciler Odası Başkanı Şerafettin Arslan'da tepki gösterdi. İşte o tepkisi  
Çoban Yıldızı dizisi, ilk bölümünde izlenme oranları fazla olmasına rağmen Nevşehir ilinin örf, adet ve anenelerine uymayan senaryosu ile izleyicilerden tepki çekti.

Çoban Yıldızı dizisi,  ilk bölümünde izlenme oranları fazla olmasına rağmen  Nevşehir ilinin örf, adet ve anenelerine uymayan senaryosu ile izleyicilerden tepki çekti.

 

Sosyal Medya üzerinden Kırlangıç Dizisine , Nevşehirde ne ağa nede feodal yapı vardır, insanlar kararlarını hür iradeleriyle verir. Bırakın kızların zorla evlendirmesi nerdeyse görücü usulü evlilik bile kalmamıştır. Saçma sapan hikayelerinize lütfen Nevşehir  malzeme yapmayın. FOX Tv de yayımına başlanan ÇOBAN YILDIZI dizisini memleketimi rencide ettiği için protesto ediyorum. Denildi.

 

Bunların yanı sıra film geneline bakıldığında oyunda sergilenen bir ağalık sistemi Nevşehir’de yok. Dizi oyuncularının ise ne şivesi, nede kıyafeti yöre halkı ile bağdaşıyor. 

 

Peri Bacaları ile ünlü Kapadokya bölgesi birçok film için bulunmaz yer olurken, konaklarda çekilen birçok film de ağalık sisteminin gösterilmesi Nevşehir’in kültürel yaşantısını bilmeyen kişiler için kötü bir algı oluşturuyor.

 

Dizi daha ilk bölümünden deyimi yerinde ise “ölü doğdu” ama gelecek bölümlerde neler olacağı merak konusu olması gerekirken, küfürlü konuşmaların devamını düşünerek diziyi izlememe kararı alan aileler var.

 

 

Asmalı Konak filmi ile zirve yapan Kapadokya bölgesi televizyon dizilerinin en çok aranan mekanı olurken, işlenen senaryolar eski Türkiye’den kalma ağalık sistemlerini ekrana yansıtıyor.

 

Modern çağa ayak uyduran yaklaşık yılda 2 milyon turisti ağırlayan bölgenin merkezi Nevşehir’e bu tür filmler, kültürel açıdan zarar veriyor.

 

Nevşehirli insanlar burada çekilen filmlerde halk bölgenin giyim, yaşam tarzı ve şivesinin yansıtılmasını istiyor.

 

Ağalık sistemi, feodal yapı gibi bölgede varmış gibi gösterilen geri kalmış uygulamalar, filmi izleyen seyirciler üzerinde “Nevşehir’de yaşamın bu şekilde mi ?” olduğu sorularını akıllara getiriyor.

 

Filmi çok yapmacık bulan Nevşehir halkı, bölgeye göre giyim kuşamlar ve yöre dili daha ön plana çıkarılmasının altını çiziyor.

 

Diziye Muhasebeciler Odası Başkanı Şerafettin Arslan'da tepki gösterdi. İşte o tepkisi

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.