MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Nevşehir'de Kaçak Kazı Yapılan Yeri Köylüler Buldu

İLÇELER 02.12.2016 - 18:47, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

Nevşehir'de Kaçak Kazı Yapılan Yeri Köylüler Buldu

Nevşehir Ürgüp İlçesine bağlı Karlık Köyünde köylüler köyde meydana gelen su arızasını gidermek için çıktıkları dağda kaçak kazı yapıldığına dair bulgular buldu.
Nevşehir Ürgüp İlçesine bağlı Karlık Köyünde köylüler köyde meydana gelen su arızasını gidermek için çıktıkları dağda kaçak kazı yapıldığına dair bulgular buldu.   Karlık Köy muhtarı Mustafa Yiğit Durumu hemen Jandarma ve İl Kültür Turizm Müdürlüğüne haber verdi. Jandarma ekipleri olay yerine gelerek olay yerinde inceleme başlattı.  Olay köyün cevizyanı diye adlandırılan alanda meydana gelen su arızası gidermek için dağa çıkan köylülerin dağda kazı çalışmalarında kullanılmak üzere araç gereç bulması ile ortaya çıktı. Kazı araç gereçlerinin bulunduğu alanda bir takım inceleme yapan köylüler dağda kaya oyma bir alana rastladı, içeriye girdiklerinde ise alanda kazı yapıldığını fark etti. Köylüler durumu köy muhtarı Mustafa Yiğit’e haber verirken köy muhtarı da olayı ilgili birimlere aktardı. Jandarma ekipleri olay yerine gelerek kazı yapılan alanda gerekli incelemelerini yaptıktan sonra olayla ilgili tutanak tuttu.  Edinilen bilgilere göre kazı yapılan alanda bulunan bulgulardan alanın yaklaşık 1000 yıl öncesine ait olduğu belirtilirken, hazine avcılarının alanı talan ettiği görüldü. Yetkililer olayla ilgili bir açıklama yapmaktan kaçınırken ilerleyen günlerde Ürgüp Müze müdürlüğünün alanda inceleme yapacağı öğrenildi.  Köy Halkından Abdülkadir Baş “ Biz suyu yapmaya gelmiştik, yukarıda su bağlantısı yaptık 3 kişi oradan inerken arkadaşımız Halil İbrahim Çevik” burada iki kürek bir kazma var” dedi. Dur elini değme dedim oda elini değmedi. Geldik buraya baktık ondan sonrada kürekleri götürüyüm mü dedi. Bırak dedim ve kürekleri dışarıya attık. Sonra geldik içeriye baktık burası kazılmış, bizde kazıldı diye muhtara söyledik. O da gerekli yerleri arayarak bilgilendirdi. Bu köyün üzeri yaşantı bölgesi ileri yerlerde kiliseler var.” Dedi.  Köy Muhtarı Mustafa Yiğit “ Burayı bize Halil İbrahim Çevik haber verdi. Arakdaşımız haber verdikten sonra bende jandarmayı bilgilendirdim. Müze müdürlüğünü aradım. Yaşantı bölgemizde böyle yerler var olduğu söyleniyor ama nerede var nerede yok bilgimiz yok. Kim tarafından kazıldığını bilmiyoruz. Define avcıları yıllardır köyümüzde kazı yapıyorlar ama kimseye ulaşamadık.” Dedi.        Kaynak : Ürgüp Ajans
Nevşehir Ürgüp İlçesine bağlı Karlık Köyünde köylüler köyde meydana gelen su arızasını gidermek için çıktıkları dağda kaçak kazı yapıldığına dair bulgular buldu.

Nevşehir Ürgüp İlçesine bağlı Karlık Köyünde köylüler köyde meydana gelen su arızasını gidermek için çıktıkları dağda kaçak kazı yapıldığına dair bulgular buldu.

 

Karlık Köy muhtarı Mustafa Yiğit Durumu hemen Jandarma ve İl Kültür Turizm Müdürlüğüne haber verdi. Jandarma ekipleri olay yerine gelerek olay yerinde inceleme başlattı. 


Olay köyün cevizyanı diye adlandırılan alanda meydana gelen su arızası gidermek için dağa çıkan köylülerin dağda kazı çalışmalarında kullanılmak üzere araç gereç bulması ile ortaya çıktı. Kazı araç gereçlerinin bulunduğu alanda bir takım inceleme yapan köylüler dağda kaya oyma bir alana rastladı, içeriye girdiklerinde ise alanda kazı yapıldığını fark etti. Köylüler durumu köy muhtarı Mustafa Yiğit’e haber verirken köy muhtarı da olayı ilgili birimlere aktardı. Jandarma ekipleri olay yerine gelerek kazı yapılan alanda gerekli incelemelerini yaptıktan sonra olayla ilgili tutanak tuttu. 


Edinilen bilgilere göre kazı yapılan alanda bulunan bulgulardan alanın yaklaşık 1000 yıl öncesine ait olduğu belirtilirken, hazine avcılarının alanı talan ettiği görüldü. Yetkililer olayla ilgili bir açıklama yapmaktan kaçınırken ilerleyen günlerde Ürgüp Müze müdürlüğünün alanda inceleme yapacağı öğrenildi. 


Köy Halkından Abdülkadir Baş “ Biz suyu yapmaya gelmiştik, yukarıda su bağlantısı yaptık 3 kişi oradan inerken arkadaşımız Halil İbrahim Çevik” burada iki kürek bir kazma var” dedi. Dur elini değme dedim oda elini değmedi. Geldik buraya baktık ondan sonrada kürekleri götürüyüm mü dedi. Bırak dedim ve kürekleri dışarıya attık. Sonra geldik içeriye baktık burası kazılmış, bizde kazıldı diye muhtara söyledik. O da gerekli yerleri arayarak bilgilendirdi. Bu köyün üzeri yaşantı bölgesi ileri yerlerde kiliseler var.” Dedi. 


Köy Muhtarı Mustafa Yiğit “ Burayı bize Halil İbrahim Çevik haber verdi. Arakdaşımız haber verdikten sonra bende jandarmayı bilgilendirdim. Müze müdürlüğünü aradım. Yaşantı bölgemizde böyle yerler var olduğu söyleniyor ama nerede var nerede yok bilgimiz yok. Kim tarafından kazıldığını bilmiyoruz. Define avcıları yıllardır köyümüzde kazı yapıyorlar ama kimseye ulaşamadık.” Dedi. 

 

 

 

Kaynak : Ürgüp Ajans

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.