Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

İşte Nevşehir'de Patlamanın Nedeni

NEVŞEHİR 12.04.2016 - 19:26, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:48
 

İşte Nevşehir'de Patlamanın Nedeni

Nevşehir'de bugün 19.00 dolayında meydana gelen müthiş patlama, kentin neredeyse her yerinden duyuldu. Panik yaşandı. Kent halkı polisi, itfaiyeyi aradı, neredeyse tüm birimler alarma geçti.
Nevşehir'de bugün 19.00 dolayında meydana gelen müthiş patlama, kentin neredeyse her yerinden duyuldu. Panik yaşandı. Kent halkı polisi, itfaiyeyi aradı, neredeyse tüm birimler alarma geçti.   Nevşehir kent merkezinde bugün duyulan şiddetli patlama sesi insanları hayli korkutarak adeta şok yaşattı. Kentte hareketli saatler yaşanırken, kimileri trafo patladığını zannetti, kimileri bir yere bomba atıldığını sandı. Kimileri de camların titremesi ile deprem olduğunu sanarak kendilerini kapalı yerlerden dışarıya attı. Bu arada gerek polisin gerekse de gazetecilerin haber merkezlerinin telefonları nerede ise kilitlenme noktasına geldi.     Gazeteciler ise patlama sesinin trafo patlamasından kaynaklanabileceğini varsayarak araştırmalarını bu yönde yoğunlaştırdı. Ancak yetkili makamlar ile yapılan görüşmeler sonucunda patlama sesinin kaynağı tespit edilemedi. Bu arada MEDAŞ görevlileri de trafoları tek tek kontrol ederek herhangi bir patlama olup-olmadığını tespite çalıştı. Saatler süren uğraş ve araştırmalar sonucunda kent merkezinde duyulan şiddetli patlama sesine kaynak olabilecek herhangi bir bilgi ve bulguya rastlanmadı.   Patlama sesinin büyük ihtimalle; o anda Nevşehir semalarından geçmekte olan ve hayli hızlı bir jet uçağından kaynaklanmış olabileceği sonucuna ulaşıldı. Ses hızı duvarını aşan jet türü uçakların sesinin hava boşluğuna denk gelmesi nedeni ile bu şekilde patlama sesinin aşağılardan duyulabileceği ve geçen yıllarda da yine böyle bir durumun Nevşehir’de  yaşandığı yorumları yapıldı.   KONUNUN BİLİMSEL DAYANAĞI NEDİR?   Yapılan araştırmalarda hiçbir tersliğe rastlanmaması nedeniyle, bunun bir uçağın ses duvarını aşmasından kaynaklandığı anlaşıldı. Peki ama ses duvarını aşması ne demek... Sesten hızlı uçabilen bir uçak, tam o sınıra geldiğinde neler oluyor ve nasıl oluyor da ses patlaması (sonic boom) yaşanıyor.     Uçaktan yayılan ses dalgalarının aralarındaki mesafe uçağın hızıyla ters orantılıdır. Uçak ses hızına ulaştığı an önündeki ses dalgaları da havanın sesi iletim hızı sabit olduğundan birbirlerinin üstüne binmiş olacaklardır. Bu da ses duvarı denilen olayın oluşumunu sağlıyor. Yukarıdaki olayı yorumlayacak olursak uçaklar nemli havalarda ses hızını geçerken böyle bir görüntü çıkıyor olabilir mi? Ya da ses dalgaları havadaki su taneciklerini belli bir bölgede yoğunlaştırabilir mi?   Ses duvarı dendiği zaman sanki sanal bir terimmiş gibi algılarız. Oysa ses duvarı gerçekten vardır. Uçak sesten hızlı gittiğinde ses dalgaları sesten hızlı gidemeyeceği için geriye doğru bir koni oluşturur.     Bu koninin kenarları ise üst üste binerek şiddeti katlanan ses dalgalarından oluşur. İşte ses duvarı budur. Biz yerde iken tepemizden sesten hızlı bir uçak geçtiği zaman bir patlama sesi duyarız, o esnada ses duvarı bizim üzerimizden geçiyordur. Tıpkı yandaki resimdeki gibi.  
Nevşehir'de bugün 19.00 dolayında meydana gelen müthiş patlama, kentin neredeyse her yerinden duyuldu. Panik yaşandı. Kent halkı polisi, itfaiyeyi aradı, neredeyse tüm birimler alarma geçti.

Nevşehir'de bugün 19.00 dolayında meydana gelen müthiş patlama, kentin neredeyse her yerinden duyuldu. Panik yaşandı. Kent halkı polisi, itfaiyeyi aradı, neredeyse tüm birimler alarma geçti.

 

Nevşehir kent merkezinde bugün duyulan şiddetli patlama sesi insanları hayli korkutarak adeta şok yaşattı. Kentte hareketli saatler yaşanırken, kimileri trafo patladığını zannetti, kimileri bir yere bomba atıldığını sandı. Kimileri de camların titremesi ile deprem olduğunu sanarak kendilerini kapalı yerlerden dışarıya attı. Bu arada gerek polisin gerekse de gazetecilerin haber merkezlerinin telefonları nerede ise kilitlenme noktasına geldi.

 

 

Gazeteciler ise patlama sesinin trafo patlamasından kaynaklanabileceğini varsayarak araştırmalarını bu yönde yoğunlaştırdı. Ancak yetkili makamlar ile yapılan görüşmeler sonucunda patlama sesinin kaynağı tespit edilemedi. Bu arada MEDAŞ görevlileri de trafoları tek tek kontrol ederek herhangi bir patlama olup-olmadığını tespite çalıştı. Saatler süren uğraş ve araştırmalar sonucunda kent merkezinde duyulan şiddetli patlama sesine kaynak olabilecek herhangi bir bilgi ve bulguya rastlanmadı.

 

Patlama sesinin büyük ihtimalle; o anda Nevşehir semalarından geçmekte olan ve hayli hızlı bir jet uçağından kaynaklanmış olabileceği sonucuna ulaşıldı. Ses hızı duvarını aşan jet türü uçakların sesinin hava boşluğuna denk gelmesi nedeni ile bu şekilde patlama sesinin aşağılardan duyulabileceği ve geçen yıllarda da yine böyle bir durumun Nevşehir’de  yaşandığı yorumları yapıldı.

 

KONUNUN BİLİMSEL DAYANAĞI NEDİR?

 

Yapılan araştırmalarda hiçbir tersliğe rastlanmaması nedeniyle, bunun bir uçağın ses duvarını aşmasından kaynaklandığı anlaşıldı. Peki ama ses duvarını aşması ne demek... Sesten hızlı uçabilen bir uçak, tam o sınıra geldiğinde neler oluyor ve nasıl oluyor da ses patlaması (sonic boom) yaşanıyor.

 

 

Uçaktan yayılan ses dalgalarının aralarındaki mesafe uçağın hızıyla ters orantılıdır. Uçak ses hızına ulaştığı an önündeki ses dalgaları da havanın sesi iletim hızı sabit olduğundan birbirlerinin üstüne binmiş olacaklardır. Bu da ses duvarı denilen olayın oluşumunu sağlıyor. Yukarıdaki olayı yorumlayacak olursak uçaklar nemli havalarda ses hızını geçerken böyle bir görüntü çıkıyor olabilir mi? Ya da ses dalgaları havadaki su taneciklerini belli bir bölgede yoğunlaştırabilir mi?

 

Ses duvarı dendiği zaman sanki sanal bir terimmiş gibi algılarız. Oysa ses duvarı gerçekten vardır. Uçak sesten hızlı gittiğinde ses dalgaları sesten hızlı gidemeyeceği için geriye doğru bir koni oluşturur.

 

 

Bu koninin kenarları ise üst üste binerek şiddeti katlanan ses dalgalarından oluşur. İşte ses duvarı budur. Biz yerde iken tepemizden sesten hızlı bir uçak geçtiği zaman bir patlama sesi duyarız, o esnada ses duvarı bizim üzerimizden geçiyordur. Tıpkı yandaki resimdeki gibi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.