MEHMET SAVRAN
Sitenin sağında bir giydirme reklam
NEMS

Altınışık, 'Tüm Muhtarlarımızın günü kutlu olsun'

GÜNCEL 19.10.2020 - 13:25, Güncelleme: 01.08.2022 - 12:49
 

Altınışık, 'Tüm Muhtarlarımızın günü kutlu olsun'

Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Abdulgani Altınışık, Muhtarlar gününü kutladı.
  NEVŞEHİR(MHA) Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Abdulgani Altınışık, Muhtarlar gününü kutladı.    2015 Mart ayında Muhtarlar Konfederasyonu olarak hükümete sundukları teklif sonucunda 19 Ekim tarihinin Muhtarlar Günü olarak kutlanmaya başlandığına dikkat çeken Başkan Altınışık, Nevşehir ili genelinde ilçe, kasaba, köy ve mahallelerde görev yapan tüm muhtarların gününü kutladı.    Altınışık, “Görev süresi içerisinde mahallesinde, Köyünde, Kasabasında ya da ilçesindeki insanların her türlü sorununa büyük bir fedakarlık ve görev bilinci içerisinde koşan tüm Muhtarlarımızın günlerini kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Mahalle muhtarlığı, Osmanlı Devleti'nde eskiden beri var. Mahallenin başında bulunan imamlar, toplumsal dayanışmayı sağlamak, halkın ihtiyaçlarını karşılaması gibi dünyevi hizmetler de görürdü. Halktan ücret alan imamların görevlerinin bir kısmı, zamanla mahalle muhtarlarına devredilmiş. 19 Yüzyılda devlet halk ilişkilerinin iyileştirilmesi amacıyla merkezi idarenin bir parçası olarak bazı yardımcı mahalli örgütler kurulmuş. Mahalle muhtar ve ihtiyar heyetleri de bu kuruluşlardan.1864 Tarihli Vilayet Nizamnamesi ile hukuk sistemimiz içinde yer alan mahalle muhtarlığının kanunların ve emirlerin ilanı, tebligatta ve vergi toplamada idareye yardımcı olmak, yaralama, öldürme olaylarının haber verilmesi gibi görevleri var. Mahalle muhtar ve ihtiyar heyetleri, 1913 tarihli İdare-i Umumiye-i Vilayet Kanunu ile kaldırılmış olduğu halde, varlıklarını mahallelerdeki kamu hizmetlerinin bir gereği olarak 1933 yılına kadar fiilen sürdürmüşler. Bu tarihte çıkartılan 2295 sayılı kanunla varlığı sona erdirilen kuruluşun görevlerini, zabıta ve belediye gibi bazı kuruluşların yapması öngörülmüş. Ancak, on yıllık bir uygulama mahalle muhtarlığının boşluğunun doldurulmasının mümkün olmadığı görüldüğünden, 1944 tarihli ve 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetlerinin Teşkiline Dair Kanun ile Kanunun uygulama şekil ve esaslarına dair 1945 tarihli tüzük çıkarılmış, bugünkü şeklini almış. Bu duygu ve düşüncelerle tüm muhtarlarımızın bu özel gününü kutluyor, görevlerinde başarılar diliyorum” diye konuştu. 
Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Abdulgani Altınışık, Muhtarlar gününü kutladı.

 

NEVŞEHİR(MHA) Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Abdulgani Altınışık, Muhtarlar gününü kutladı. 

 

2015 Mart ayında Muhtarlar Konfederasyonu olarak hükümete sundukları teklif sonucunda 19 Ekim tarihinin Muhtarlar Günü olarak kutlanmaya başlandığına dikkat çeken Başkan Altınışık, Nevşehir ili genelinde ilçe, kasaba, köy ve mahallelerde görev yapan tüm muhtarların gününü kutladı. 

 

Altınışık, “Görev süresi içerisinde mahallesinde, Köyünde, Kasabasında ya da ilçesindeki insanların her türlü sorununa büyük bir fedakarlık ve görev bilinci içerisinde koşan tüm Muhtarlarımızın günlerini kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Mahalle muhtarlığı, Osmanlı Devleti'nde eskiden beri var. Mahallenin başında bulunan imamlar, toplumsal dayanışmayı sağlamak, halkın ihtiyaçlarını karşılaması gibi dünyevi hizmetler de görürdü. Halktan ücret alan imamların görevlerinin bir kısmı, zamanla mahalle muhtarlarına devredilmiş. 19 Yüzyılda devlet halk ilişkilerinin iyileştirilmesi amacıyla merkezi idarenin bir parçası olarak bazı yardımcı mahalli örgütler kurulmuş. Mahalle muhtar ve ihtiyar heyetleri de bu kuruluşlardan.1864 Tarihli Vilayet Nizamnamesi ile hukuk sistemimiz içinde yer alan mahalle muhtarlığının kanunların ve emirlerin ilanı, tebligatta ve vergi toplamada idareye yardımcı olmak, yaralama, öldürme olaylarının haber verilmesi gibi görevleri var. Mahalle muhtar ve ihtiyar heyetleri, 1913 tarihli İdare-i Umumiye-i Vilayet Kanunu ile kaldırılmış olduğu halde, varlıklarını mahallelerdeki kamu hizmetlerinin bir gereği olarak 1933 yılına kadar fiilen sürdürmüşler. Bu tarihte çıkartılan 2295 sayılı kanunla varlığı sona erdirilen kuruluşun görevlerini, zabıta ve belediye gibi bazı kuruluşların yapması öngörülmüş. Ancak, on yıllık bir uygulama mahalle muhtarlığının boşluğunun doldurulmasının mümkün olmadığı görüldüğünden, 1944 tarihli ve 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetlerinin Teşkiline Dair Kanun ile Kanunun uygulama şekil ve esaslarına dair 1945 tarihli tüzük çıkarılmış, bugünkü şeklini almış. Bu duygu ve düşüncelerle tüm muhtarlarımızın bu özel gününü kutluyor, görevlerinde başarılar diliyorum” diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lalehaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.